Öyle yerlerimiz var ki bizim Karadeniz ile boy ölçüşür

featured

Osman Tekeli yaptığı açıklamada “Bu mermer ocağı nadir rastlanan, katmadeğeri çok yüksek, zor bulunan bir mermer ocağımı? hayır bence değil. Ağır makinalarla çalışacak, ama az işçiyle çalıştırılacak (10 kişi), yurdumuzun her yöresinde çıkarılabilen bildiğmiz normal mermer ocağı. Çevreye ne etkisi olacak? Öncelikle ocağa ulaşmak ve sevkleri için ağır vasıtaların çalışabilmesi için yol açılacak. Sadece ocağın açılacağı bölge zarar görmeyecek ki, ona ulaşacak bütün yollar da zarar görecek.

YÜZDE 80 ATIĞI OLAN İŞLETME

Atığı çok olan bir işletme, bunun yüzde 80 atığı olacak, tabi bunlarda sahaya yayılacak. Çıkarılacak taşların yerlerinde devasal çukurlar oluyor, madenlerle işi bitinler, madenleri terk ediyor. Hiç görmedim Türkiyede, maden sahaları boşaltıldıktan, eski haline getirildiğini, ağaç dikilip tekrar çevreye katıldığını. Terkeden gidiyor, bi dahada peşini arayan soran yok.

İNSANIN GİRMESİNİN YASAK OLDUĞU YERLERE MADEN ŞİRKETİNİN GİRMESİ ANLAŞILACAK GİBİ DEĞİL

Orman içinde eko denge bozulacak, bunu yaparken kesilecek ağaçların haddi hesabı yok. 100 sene sonra bile orman eski haline gelemiyecek. Torunlarımız bile bizlere ahhh! diyecekler. Yangın tehlikesinden dolayı ormanlarımızın çoğu bölgelerine bile girmenin yasak iken, piknik yapmak için izne bağlı olduğu yerlere mermer ocaklarına izin verilmesi konusunu bir türlü anlayamıyorum. İnsanın girmesi yasak ama böyle bir işletmenin açılması serbest.

KARADENİZDE GÖRDÜKLERİMİZİN AYNISI BİZDE DE VAR

Öyle yerlerimiz varki bizim sakın küçümsemeyelim ormanlarımızı, Karadenizde gördüğümüz meraları, yaylaları ve ormanlarını andıran yerlerin aynısı Muratdere, Erikli ve Camiliyayla’da var. Niye böyle yerlerimizi maden işletmelerine, onlara teslim edelim.

BİZİMLE KADER BİRLİĞİ OLMAYANIN AT KOŞTURMASI

Bu bölgede yaşayan bizleriz. Bizlerle kader birliği yapmamış insanlar çıkıyor, burda benim yaşadığım bölgede bağı yok, bahçesi yok, buralara gelmemiş, gezmemiş, görmemiş, mühendisleri ne bilir! şirketi ne bilir! ona göre plan yapıyor, kazanacağı paraya bakıyor. Bizimle kader birliği olmayan insanın, benim bölgemde at koşturmasının ne anlamı var? Bizim olan bir şeyin, bir başkaları gelip, kanundan faydalanarak hiç bir şekilde sonucunda ne olacağını gözetmeden kullanmak istiyor. Şirket koyacak parayı cebine çekip gidecek” dedi.

Coreldraw

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!