Muratdere ÇED toplantısında neler oldu? neler yaşandı?

Muratdere bakır, molibden madeni kapasite artışı, kırma, öğütme ve cevher zenginleştirme atık depolama tesisi halkın katılımı toplantısı gerçekleşti. Muratdere ve civar köylülerin fazla bulunmadığı toplantıda, özellikle Bozüyük'ten gelen vatandaşlarımız, STK'lar, Bozüyük Belediye başkanı ve yardımcıların yanısıra CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CHP İl Başkanı Metin Yaşar katıldı.

featured

VATANDAŞIN CEP TELEFONUNDA YAPTIĞI CANLI YAYININI SİLDİRDİLER

Geniş güvenlik önlemlerin alındığı toplantı alanına giriş kısmında güvenliği sağlayan jandarmanın, bir vatandaşımızın cep telefonu ile canlı yayın yapmasına “çekim yapmak, milleti buraya çağırmak için mi çekiyorsun? Bunu sil! diyerek tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak’ın yönetiminde gerçekleşen toplantıda, Muratdere Madencilik Proje ve Yatırım Müdürü Volkan Başkan ile şirket yöneticileri halkı bilgilendirme noktasında sunum gerçekleştirdiler. Bölgede yapılacak madencilik faaliyetine ilişkin geniş çaplı bir bilgilendirme yapan Muratdere Madencilik yöneticileri toplantının ilerleyen saatlerinde vatandaşlardan gelen soruları yanıtladılar.

Günün en çok konuşulan ismi Bozüyük Belediye başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu oldu. Bakkalcıoğlu ÇED dosyasındaki bilgilerin 2015 de hazırlanan ve 2017 iptal edilen ÇED dosyadaki bilgilerin uyuşmadığını, Muratdere Madenciliği ise halkın bilgisinden bilgi kaçırmıştır diyerek bunun araştırılmasını istedi.

Mayıs 2020 de Çed dosyasının hazırlandığını ve bu dosyanın daha süreçlerden farklı olarak il genel meclisinde onaylandığını ve Aralık ayında ise bu çed dosyasının tekrar değiştiğini belirtti. Mayıs 2020 de hazırlanan raporda flotasyon kimyasal maddelerle ayrıştırmayı yapacağız denirken, Aralık taki raporda kimyasal maddenin çıkarıldığını, yerine köpürtücü maddelerle yapacağız diye yazılmasını eleştirerek, “internete flotasyon diye yazın karşınıza kimyasallarla cevher zenginleştirilmesi olduğunu göreceksiniz” dedi.

VEKİL TÜZÜN; HUKUKİ, SİYASİ VE TOPLUMSAL BOYUTA DİKKAT ÇEKTİ

Bölge halkından birçok vatandaş, Muratdere Madenciliğin yapacağı çalışmalara ilişkin görüş belirtirken, Milletvekili Yaşar Tüzün, Bilecik iline gelecek olan yatırıma karşı olmadıklarını söylerken madencilik faaliyetine ilişkin hukuki, siyasi ve toplumsal boyuta dikkat çekti.

Tüzün, “henüz rapor hazırlanmadı” derken, “19 kurumdan görüşü alınacak. Bu rapor uzun sürede hazırlanacaktır ve bu sürecin 3 boyutu vardır. Birincisi hukuki süreçtir ve tüm STK’larla bunun takipçisi olacağız, şüpheniz olmasın. Diğer boyutu siyasidir, siyasi kurumların görüşleri alınacaktır, 3. boyutu toplumsal boyutudur.

Bu bölgede yaşayan insanların kafasındaki soru işaretlerini kaldırabilecek bir süreç yaşıyoruz. Bilecik ilimiz maden açısından zengin bir ildir. 440 mermer, 200’e yakın maden ocağı vardır. Biz bölgemize yatırım gelmesine karşı değiliz, sermayeye karşı değiliz. Bölge halkı olarak tüm detayların konuşulması hakkımızdır” ifadelerine yer verdi.

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!