Karaciğer yağlanmasını bitiren besin...

Adında buğday kelimesi geçse de, aslında karabuğday bir buğday çeşidi değil. Hatta tahıl da değil. Greçka olarak da bilinen ufak bir bitkinin tohumları karabuğday olarak adlandırılıyor. Bu besin, gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için iyi bir alternatif. Yüzyıllardır Asya ülkelerinin mutfaklarında sıkça tüketilen karabuğday şimdi diğer ülkelerde de popülerlik kazanıyor. İşte mucize besin olarak bilinen karabuğdayın şaşırtan faydaları…

featured

Uzak memleketlerden gelen egzotik meyveler, farklı sebzeler ve bitkiler gittikçe sofralarımızda daha çok yer alıyor. Bunların başında gelen karabuğday zengin bileşenleriyle gerçek bir sağlık deposu görevi görüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, karabuğdayın bilinmeyen faydalarını anlattı…

MİNERAL BAKIMINDAN ZENGİN!

Karabuğday, greçka olarak bilinen bir bitkinin tohumlarıdır. Daha çok kurak ve serin iklimlerde yetişiyor. Mineral bakımından çok zengin olan karabuğday; magnezyum, demir ve fosfat içermektedir. Yapısında gluten olmadığından çölyak hastalarının rahatlıkla tercih edebileceği bir besindir.

TADI KURUYEMİŞ GİBİ…

Her ne kadar ismi karabuğday olsa da kendisi bir bitkidir. Tadı daha çok bakliyattan ziyade kuruyemişle benzerlik gösterir. En yakın olduğu tat, bulgurdur ancak karabuğdayın daha aromatik bir tadı vardır.

KARABUĞDAYIN BESİN DEĞERLERİ

Karabuğdayın içeriğinde %13 -15 oranında protein bulunur. Diğer bitkisel ürünlerle karşılaştırıldığında protein seviyesi çok yüksektir. Dolayısıyla vegan kişiler tarafından çok sık tüketilebilir. İçeriğindeki yağ oranı yaklaşık olarak %2’dir. % 75 oranında kompleks karbonhidrat içeren kara buğday, yüksek oranda lif içerir. Bu sayede hem sağlıklı bir besin alternatifi sunar hem de uzun süre tok tutar, aynı zamanda kabızlık sorunu yaşayanlar için iyi bir lif kaynağıdır.

KARABUĞDAYIN FAYDALARI NELER?

İçerdiği P1 vitamini sayesinde kolesterolü azaltıcı etkisi vardır. Damarlara esneklik ve güç kazandırarak yüksek kan basıncını önler. Gluten içermediğinden bağırsak dostu bir besindir, posalı ve lifli olması sebebiyle sindirim sistemini düzenler. İçeriğindeki; magnezyum, potasyum, fosfor ve demir sayesinde yüksek tansiyon, kansızlık ve kalp hastaları için çok faydalıdır, uzun süre tok tutar. İçeriğindeki bileşenler ve antioksidanlar sayesinde kolon, göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı önleyicidir. Karabuğdayın içerisinde bulunan B1, B3, B5 VE B9 vitaminleri sayesinde sağlıklı bir cilt ve güçlü saçların oluşmasını sağlar.

Kolin bileşeni sayesinde karaciğer yağlanmasının azalmasına yardımcı olur. Haşlandıktan sonra salatalara karıştırabilirsiniz. Bulgur veya pirinç yerine dolmalarınıza kullanabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!