Camiliyayla köyüne mermer ocağı istemiyoruz

featured

#camiliyaylakirlenmesin HABERİN VİDEOSU: (Kanalımıza Abone Olmayı Unutmayın)

Bilecik ilinin Bozüyük ilçesine bağlı olan orman köyü Camiliyayla köyüne, Afyon’lu bir iş adamının kuracağı mermer ocağı için Bilecik valisinin ÇED yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince “Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir” kararını vermiş ve Bozüyük Haber Ajansı olarak bu konuyu haber yapıp kamuoyunu bilgilendirmiştik. Bozüyük halkımızın şiddetle karşı çıktığı bu konuya duyarsız kalmayan Bozüyük ilçemizde faaliyet gösteren Bozüyük kent konseyi ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelip durum değerlendirmesi yapmış, mermer ocağının açılacağı sahayı görmek ve inceleme yapmak için toplanma kararı almıştı.


Geçtiğimiz gün bir araya gelen Bozüyük kent konseyi ve sivil toplum kuruluşları Bozüyük Belediyesi’nin sağladığı araç ile mermer ocağının açılacağı sahaya gidip bir dizi araştırma yaptılar. Araştırmaya Bozüyük Kent Konseyi başkanı Nurettin Oydu, kent konseyi yönetim kurulu üyesi Mehmet Erkoç, Bozüyük Ertuğrul Gazi derneği başkanı Cemalettin Ateş, Bozüyük Tüketici Hakları derneği başkanı Hayrettin Sabırlı, Arama Kurtarma derneği adına Veli Çelik, Camiliyayla Köyü muhtarı Ahmet Kelebek, Musatafa Kelebek, arıcılık yapan Sadettin Ergin ve Bozüyük Haber Ajansı sahibi Muzaffer Balkan katıldı.

AÇILACAK MERMER OCAĞINDAN CAMİLİ YAYLA MUHTARININ VE HALKININ HABERİ YOK

Maden ocağının açılacağı alanı gören Kent konsyi ve sivil toplum kuruluşları, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Ormanlık alanda köylülerin civarda mera olarak kullandıkları ve arıcıların kovanlarının bulunduğu bölgede mermer ocağının kurulması bir doğa katliamına yol açacağından dolayı valiliğin bölgede bir inceleme yapmadan aldığı kararı esefle karşıladılar. Mermer ocağının açılması konusu üzerine herhangi bir şekilde taraflarına bilgilendirilme yapılmadığını söyleyen köy muhtarı Ahmet Kelebek “biz köy halkı olarak köyümüzde bulunan 1000 üzerinde küçükbaş hayvanı bu bölgede otlattıklarını ve arıcıların da kovanlarının yine aynı bölgede olduğunu, mera olarak bir tek burasının kaldığını, eğer burada mermer ocağı çıkarsa küçükbaş hayvancılının da biteceğini söyledi.

“İzin verirsek ne olur, izin vermezsek ne olur, getirisi ne olur, götürüsü ne olur ” bunların hesabını yapmadan imzayı atmak iş değil diyen Bozüyük Ertuğrul Gazi derneği başkanı Cemalettin Ateş ” mutlaka bunların hesabı yapılmalı, en azından burada yaşayan insanlara “gelin buraya, burada bir mermer ocağı açılacak, mermer ocağı açılırsa mı sizlere burası faydalı olur, yoksa açılmazsamı faydalı olur” gibi buranın halkıyla istişare yapılması gerektiğini söyledi. Muhtarın haberi yoksa kimin haberi olacakki!

Bir düşünelim “ormanlarımız gitti, ağacımız gitti, oksijenimiz, yaban hayvanlarımız gitti, bunları yok ettik, merayı öldürdük, taş kırıntıları ile kirlettik, bir daha eski haline getirmek aynısını yapabilirmiyiz, gücümüz yetermi! O firma kazandığı paranın on katını harcasa burasını aynı haline getirebilirmi! Mümkün değil ! Onun için yetkilileri tekrar düşünmeye davet ediyorum” dedi.

İZİN VERMEYECEĞİZ! ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR DİRENECEĞİZ

Bozüyük Kent Konseyi başkanı Nurettin Oydu “bu arazilerde arı besleyen arkadaşlarımız var, köylülerimizin küçükbaş hayvanları var, buralardan faydalanıyorlar. En önemlisi bizim nefesimiz, ciğerlerimiz ormanlarımız. Doğa katliamından başka birşey yapılmayacak burada. Biz sivil toplum kuruluşları olarak buna karşıyız, izin vermeyeceğiz! Elimizden geldiğince sonuna kadar direneceğiz” dedi.

3-5 KİŞİ PARA KAZANACAK DİYE AHALİNİN YAŞAM KAYNAĞINI YOK EDEMEYİZ

Bozüyük Tüketici Hakları derneği başkanı Hayrettin Sabırlı “Hadi bu günümüzü yaşadık, ama gelecekte yaşayacaklar var, onlara kirli bir dünya mı bırakalım. Böyle bir hakkımız yok bizim. 3-5 kişi para kazanacak diye ahalinin yaşam kaynağını yok edemeyiz” dedi.

MERMER OCAĞININ AÇILMASI DOĞAYI TAMAMEN TAHRİP EDECEKTİR

Bölgenin 2017 yılında talihsiz büyük bir yangın atlattığını belirten Muratdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı Barış Kahraman, buraların yaraları daha yeni sarılmaya başlandığını, bu bölgeye açılacak olan mermer ocaklarının doğayı tamamen tahrip edeceğini söyledi. “Zaten bu bölgedeki köylerin küçükbaş hayvanlarını otlatma sahaları zaten daralmıştı, daha da daralacak” dedi.

YOLDA BİR YABAN GEYİĞİ

Bozüyük Kent Konseyi ve sivil toplum kuruluşlarının mermer sahasını incelemesinden sonra, sahadan ayrılırken bir yaban geyiğinin uzaktan gözükmesi, inceleme yapan ekibi duygulandırırken, yaptıkları eylemin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyordu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!