Tarihteki ilk derbi ; Lahanacılar ve Bamyacılar

featured

TARİHİN İLK DERBİSİ

Günümüz derbilerinin temeli, Osmanlı zamanında savaşçıların kurduğu “Lahanacılar” ve “Bamyacılar” isimli iki takıma dayanır. Söz konusu derbinin oynandığı dönem I. Mehmed zamanına rastlıyor.

I. Bayezid’in Timur’un karşısında mağlup olması sebebiyle Bayezid’in oğlu Mehmed, 200 kadar süvari birliğini güçlendirmek için eğitime aldı. Eğitime alınan bu süvarilerin bazılarını oğlu Şehzade Murad çalıştırdı. İşte tarihteki ilk derbi bu iki birlik arasında gerçekleşti. Bu iki askeri grup zamanla rakip haline geldiler.

O dönemde Amasya’da bulunan Çelebi Mehmed’in takımına Amasya’nın bamyası meşhur olduğundan Bamyacılar; Merzifon’da bulunan Şehzade Murad’ın takımına da bölgenin meşhur ürünü olan lahana nedeniyle Lahanacılar adı verilmişti.

LAHANACI VE BAMYACILARIN ÜNİFORMALARI NASILDI ?

Lahanacılar,yeşil pantolon, yeşil gömlek,yeşil bayrak, Bamyacılar ise kırmızı pantolon, kırmızı gömlek, kırmızı bayrak taşırlardı. Cirit oyunları yaklaşık 20-21 kişiyle olurdu. Enderun’da bulunan Lahanacılar Bamyacılar’ın yarışmaları hem kaliteli olarak üst düzeyde hem de biraz daha profesyonelce olmaktaydı. Çünkü onlar o yarışmalarda kendilerini gösterdiği ölçüde daha üst makamlara çıkabilirlerdi.

ÖNCELİKLE HEDEF SAVAŞA HAZIRLAMAKTI

Lahanacılar ve Bamyacılar sarayın Enderun Bölümü’ndeki savaşçı yiğitlerdi ve müsabakalar her an savaşa hazır olmaları ve tekniklerini geliştirmeleri için yapılan, hatta kimi zaman ölümcül olan oyunlardı. İbrahim Paşa zamanında yapılan yarışlar düğünlerde, doğumlarda, bayramların üçüncü günü olurdu. Padişah geldiği zaman yarışlar başlardı.

Acemi Oğlanlar Kışlası’nda çocuklar iki tür eğitim görürlerdi. Bir tanesi kitabi bilgiler, diğeri de okçuluk, denizcilik, atıcılık gibi çeviklik, güç,kudrete dayanan eğitimdi. Törenlerde, eğlence zamanlarında birkaç çeşit yarış olurdu. Mesela maket kaleler yapılır; kalelerin fethedilmesi,ele geçirilmesi gibi oyunlar oynanırdı. Okçuluk yarışları yapılırdı. Rivayete göre yarışları izleyen bir elçi hayretler içinde kalıp “Yarışlarınız böyleyse savaşınız kim bilir nasıldır ?” derlermiş.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!