PAZARYERİ’NİN SANAYİLEŞMESİ VE ELEKTRİK ENERJİSİ

featured

Elektrik enerjisi tüm insanlığın, canlıların ve medeniyetinin kalbi, beyni durumundadır. Bir an için gözlerinizi kapatın ve düşünün ki ;
” ELEKTRİK YOK !!! ”
İçmeye su yok, ısınma yok, ameliyat yok, iletişim yok, trafik yok, aydınlatma yok..,
YOK, YOK , YOK kısaca HAYAT YOK!!!
Bu bağlamda Pazaryeri’nin elektrik ve elektrik enerjisiyle olan ilişkisi ve ihtiyacı ne durumdadır diye merak etmeden duramıyoruz değil mi? Laf aramızda haksız da sayılmazsınız. Çünkü rüzgar esiyor Pazaryerinde elektrik yok, şimşek çakıyor Pazaryerinde elektrik yok, yağmur yağıyor Pazaryerinde elektrik yok. Oysa ilçemize fabrikaların gelmesi için neler vermeye, ne bedeller ödemeye hazırız. İşverenleri kırmızı halılar ile karşılayıp tüm talep ve isteklerini kayıtsız şartsız kabul etmeye hazırız. Peki onlara kesintisiz hizmetin yanında üretimin olmazsa olmazı ELEKTRİK ENERJİSİNİ kesintisiz ve sürekli tedarik edebiliyor muyuz?
Koskoca bir HAYIR! Peki neden?
Yöneticilerimiz neden bu duruma kayıtsız kalıyor ve bu tedbirini almıyor? Hem Pazaryeri ve köyleri hem de Pazaryeri organize sanayi bölgesi ( PORSAB ) için hayati önem arz eden bu konu için derhal acilen harekete geçilmelidir. Aksi takdirde yöneticiler kamikazelik yaparak hem kendilerinin hem de Pazaryeri’nin idam ipini çekmiş harakiri yapmış olacaklardır.

Bilecik ili Pazaryeri ilçesi Organize Sanayi Bölgesi ( PORSAB ) hâlihazırda 8 MW enerji tüketmektedir. Yapılan anlaşma gereği, SİMBO elektrikli ev aletleri fabrikası kurulduğunda, bir yıl içerisinde en az 20 MW enerji ihtiyacı olacaktır. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde ise enerji ihtiyacımız 50 MW’ı geçmiş olacaktır. Hayati önem arz eden elektrik enerjisi arz ve arz güvenliğini sağlamak adına, PORSAB içerisinden geçen TEİAŞ’a ait 154 KV enerji nakil hattından tahsis edilecek yere acilen 154/34,5 KV indirici trafo merkezi yapılması gerekmektedir.
Mevcut durumda PORSAB ve Pazaryeri ilçesi, Söğüt ilçesinden 17 km’lik havai hatla 34,5 KV olarak Karaköy TM’ye, oradan da 14 km’lik havai hatla 34,5 KV olarak beslenmektedir. Olumsuz hava şartlarında sürekli enerji kesilmekte, sık sık ve sürekli arıza yapmakta, ilçe ve PORSAB elektriksiz kalmaktadır.

Günümüz rekabet koşullarında ve üretim devamlılığını ve güvenirliğini sağlama adına, enerji arzında herhangi bir inkıta olması kabul edilemez bir durumdur. Sık sık oluşan enerji kesintileri, maddi manevi kayıplara neden olmakta, üretimin aksamasına, milli gelirin ve ticaretin düşmesine yol açmaktadır.
Bir tüketim merkezini, enerji arz güvenliği açısından, en az iki ayrı noktadan beslemek gerekmektedir. Oysa PORSAB , Pazaryeri ve köyleri tek bir noktadan beslenmektedir. Bu durum her türlü mağduriyete sebebiyet vermektedir.
Oluşabilecek bütün olumsuzlukları giderme adına, PORSAB içine kurulacak 154/34,5 KV indirici trafo merkezi ile TEİAŞ’ın da enerji arz güvenliği sağlanmış olacaktır. Bu trafo merkezi sayesinde, SATES – PAŞALAR – BİLORSA yüksek gerilim hatları bölünerek, Domaniç yaylalarından geçen hat ta kış aylarında oluşan kar, buz, rüzgar yükleri, endüktif ve kapastif yükler azaltılarak arızaların önüne geçilmiş olacaktır. Bu trafo merkezinde elektrik yoksa tüm TÜRKİYE’de elektrik yok demektir. Ayrıca bu trafo merkezinden, Pazaryeri ilçesi, Bozüyük ilçesi, Söğüt ilçesi ve Bilecik il merkezinin elektrik enerjisi ihtiyacını gidermede katkı sağlanacaktır.

Eğer şimdiden önlem alınıp gerekli yatırımlar yapılmazsa, gelecekte çok büyük sıkıntılar PORSAB’ı ve Pazaryeri ilçesini beklemektedir. Hemşerimiz Enerji Bakanı sayın FATİH DÖNMEZ beyefendinin bir tek talimatıyla bu sorunların hepsi ebediyen ortadan kalkmış olacak PORSAB, Pazaryeri ve köylerinin elektrik ihtiyaç ve sorunu günümüz şartlarında sonsuza dek çözüme kavuşmuş olacaktır.

İbrahim TORUN
Bursa Pazaryerililer Dernek Başkanı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!