Alınan karar derhal geri çekilsin ! Yoksa zehirleneceğiz !

featured

Bilecik ve Bozüyük Tüketici Hakları derneği başkanları Şerife Köse ve Hayrettin Sabırlı, resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Nişasta bazlı şekerin kotası iki kat (yüzde 100) artırılarak, yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarılmasına tepki gösterdiler. Yaptıkları açıklamada şunları belirttiler;

“Bu dönem için “ülkemizin yıllık toplam şeker kotası” 2.7 milyon ton olacak. Yeniden belirlenen kotanın yüzde 5’ine karşılık gelen 135 bin ton Nişasta Bazlı Şekerin her yıl ülkemize girmesi demektir. Bilindiği üzere nişasta bazlı şekerin kotası 2018 yılında önce yüzde 10’dan yüzde 5’e bir yıl sonra da yüzde 2,5’a düşürülmüştü.

HA NİŞASTA BAZLI ŞEKER, HA ZEHİR!

Mısır Şurubu” veya “Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu” (NBŞ) bir şekerdir. Fruktoz, meyvelerde bulunan doğal şekerdir. Çay şekeri ya da ‘beyaz şeker’ olarak bilinen Sakkaroz’u oluşturan iki temel yapıdan birisidir (diğeri glukozdur). Ticari fruktoz üretiminde hammadde olarak nişasta kullanılmaktadır. Ülkemiz gıda mevzuatına (ve AB gıda mevzuatına) göre de, yüksek fruktozlu mısır şurubu (NBŞ) “şeker” kapsamı içerisindedir. Şeker tüketiminin sınırlandırılması toplum sağlığının korunması için olmazsa olmaz bir gerekliliktir.

Amerikalı bilim insanları, “işlenmiş şekerin fazlası zarar” tezini daha da ileri taşıyarak, ‘Şeker vücutta zehir (toksik) etkisi yapıyor” tespiti sonucu şekerin yüksek tansiyon, kolesterol, karaciğer yetmezliği, obezite ve diyabetin nedeni olduğunu ve bunların sonucunda kalp hastalıkları, hatta kanserin de olağan dışı arttığını yapılan bilimsel çalışmalarla tespit etmişlerdir.

(NBŞ) Nişasta Bazlı Şekerin “bebek mamaları, bebek formülleri, devam mamaları ve formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerde “ ve zincir marketlerde ambalajlı olarak satılan yüzlerce üründe kullanılmasının Tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması, bilgi edinme, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı gibi evrensel ilkelerini ihlal ettiği, ülke ekonomisine zarar verdiği, bu nedenle de zaman geçirmeden yapılan hatalardan vazgeçilerek gerek tüketici sağlığı gerekse ülke ekonomisi açısından alınan kararın geri çekilerek NBŞ kotasının sıfırlanmasını istiyoruz” dediler.

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!