ULUSLARARASI YÖRÜK-TÜRKMEN ÇALIŞTAY’INA KATILDILAR

featured

İzmir’de düzenlenen Uluslararası Yörük-Türkmen çalıştayına, Bozüyük Ertuğrulgazi Derneğini temsilen Kadınkolu başkanı Nurşen Aydın ile Türkiye Yörük Türkmen Birliği bacıbeyi Nurcan Özçakır birlikte katıldılar. Çalıştayda söz alan Ertuğrulgazi dernek temsilcileri;
Derneklerin yönetiminde ve etkinliklerinde kadın üye sayısının artması, derneklerin toplum tarafından tam olarak kabul görmesini sağlayacağı düşüncesini dile getirdiler.

Yörük Türkmen geleneklerinin genç kuşaklara aktarımında derneklerin yapması gerekenler konuşuldu ve ortaya çıkan sonuçlar;
Yörük-Türkmen kültürü temalı yazılım, belgesel, televizyon programları, çizgi filim ve bilgisayar oyunlarının üretilmesi ve yaygınlaştırılması Yörük-Türkmen kültürünün genç kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol üstlenecektir.
Doğa yürüyüşleri, geleneksel oyunlar, sportif faaliyetler, gençlerin Yörük-Türkmen kültürünü anlaması ve benimsemesinde önemli bir etken olacaktır.
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarıyla işbirliği yapılarak Yörük-Türkmen kültürü temalı kursların düzenlenmesi, kültürün aktarımında bir araç olarak kullanılmalıdır.


İzmir’de bulunan 19 Yörük Türkmen derneğinin bir araya gelerek 11-12-13 Ocak 2019 tarihleri arasında düzenlediği 1. Uluslararası Yörük-Türkmen Çalıştayı, Türkiye yanında yurt dışından da 189 Yörük-Türkmen Derneği’nin temsilcilerinin katılımıyla İzmir’in Çeşme ilçesinde yer alan Altın Yunus Oteli’nde gerçekleştirildi.

Çalıştaya İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katılım sağladı.

Yörük kültürünü tanıtan sergiler de katılımcıların ilgi odağı oldu. Sergide, Yörüklerin kullandıkları kültürel malzemeler ve mitolojik kavramları tanımlayan stantlar yer aldı.

İki aşamadan oluşan çalıştayın birinci aşamasında 8 akademisyenin yer aldığı bilim oturumunda Yörük-Türkmen kültürü üzerine bilgilendirici bildiriler sunuldu. İkinci aşamada ise beş farklı salonda yapılan bölgesel çalışma grupları toplantısında derneklerin karşılaştığı sorunlar ve bu sorunların çözümünde uygulanacak olan çözüm yolları üzerinde durularak 6 maddede sonuç bildirgesi oluşturuldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!