Sise karşı yerli göz!

featured

PKK/PYD terör örgütünün Afrin operasyonu sırasında sisli havadan yararlanarak saldırıda bulunması, savunma şirketlerini harekete geçirdi. Eski Başbakan Bülent Ecevit’i de koruyan isim olan emekli emniyet müdürü ve eski milletvekili Recai Birgün’ün yönetim kurulu başkanı olduğu EfeBey Savunma Teknolojileri’nin ürettiği gece görüş sistemi ile sisli hava ve sıfır ışıkta düşman kuvvetlerinin görüntüsü alınabiliyor.

Geçtiğimiz martta TSK’nın Afrin operasyonu sırasında, sisli havayı fırsat bilen 100 kişilik PYD/PKK’lı terörist grup, tünelleri de kullanarak saldırıda bulunmuştu. Görüş mesafesini sıfıra indiren yoğun sis, güvenlik personelinin bölgede en çok zorlandığı şartlardan birisi olmuştu.

“Mete-19 Elektro-Optik Gündüz-Gece Görüş ve Kamera Sistemi” ile ilgili Milliyet’e bilgi veren Birgün, “Mobil bir cihaz bu. İsterseniz sabit bir yerde, isterseniz aracın herhangi bir yerine monte edip onu da araç içindekullanabiliyorsunuz. En büyük özelliği sıfır ışıkta zifiri karanlıkta ve siste görüntü alması. Diğer bütün ekstra özellikler istendiği zaman yüklenebiliyor. Yüz tanıma, yüzey tarama, koordinat alma, koordinat verme gibi. Bu koordinatı hem kara birlikleri hem hava birlikleri için verebiliyor” dedi.

Net görüntü alıyor

Afrin harekâtının sistemi geliştirmelerinde etkili olduğunu ifade eden Birgün, “Afrin’de siste bizim birliğimizi bastılar teröristler. Sisten kaynaklı. Ondan sonra çok talepler geldi. ‘Buna bir çare bulamayız mı siste görüntü alabilen bir kamera’ diye. O aşamadan sonra biraz daha askeri hareket etmeye başladık. Hemen acil bir sis sistemini uyguladık. Önceki bir çalışmamızda az ışıkta görüntü alabilen bir kamera üzerinde çalışyorduk fakat sonra yaptığımız görüşmelerde, ‘zifiri karanlık olabilirse çok daha iyi olur’ dediler. Kameramızın en büyük özelliği siste görüntü alması. Türkiye’de yerli üretim anlamında böyle hiç yok” dedi.

‘Prototip’ tamam tanıtım Kilis’te

Cihazın prototipinin bittiğini bildiren Birgün, üretimi İstanbul’da yaptıklarını ifade ederek, “Hem polis Özel Harekât Daire Başkanlığı hem de Kilis bölgesindeki askeri birliklerimize tanıtım için götüreceğiz bu hafta. Biz bütün denemeleri kendimiz yaptık ama bunun kullanıcı tarafından da denenmesi ve onaylanması çok önemli. Bu hafta cumaya kadar inşallah ikisini de halletmiş olacağız. Ondan sonra sipariş alabilirsek sipariş üzerine üretime geçeceğiz” diye konuştu.

Kamikaze saldırısı

Cihazın kullanılabileceği yerlerin TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Özel Harekât bölümü, Jandarma Özel Harekât ve sınırdaki kalekollar olduğunu belirten Birgün, şunları söyledi:

“3 km. kadar hedef belirleyebiliyor. Oranın koordinatını alıyor, merkeze bildiriyor merkezden aynı koordinatla direkt atış yapılabiliyor. Yeniden bir keşif ve gözetleme yapmaya ihtiyaç duymadan. Bunu hem topçu birlikleri, hem İHA’lar, hem de uçaklarla yapabilir. Hem de onların kamikaze usulleri çıktı hedefe kitlenip. Gerekirse o kamikaze drone verdiğinizde kalkacak ve kendini imha edecek orada. Uzaktan kumanda ile 4 metre yukarı çıkabiliyor. Diyelim, arazi gözetlemesi için bir yere pusu attınız. Bir üs bölgesi kurdunuz. Üs bölgesine bir tane koyduğunuz zaman 3 km. çapında güvenliği almış olacaksınız. 360 derece dönüyor, aşağı yukarı hareketlenmesi var. Uzaktan kumandalı ama istenirse kablolu da yapabiliyoruz. Ağırlığı 12 kg. Joystick’le kumanda edilebiliyor.”

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!