KULDAN UTANMIYORSUNUZ BARİ ALLAHTAN KORKUN

featured

Mübarek Ramazan ayı, insafsız vurguncular sayesinde zam ayına dönüştü. Artan talebi fırsat bilenler kuru gıdadan bakliyata, iftariyelik’ten kahvaltı’lığa ortalama yüzde 30 ’u aşan zamlar yaptı. Bir başka vurgun ise Ramazan kolilerine konan ürünlerin gramajında yaşanıyor.

RamaZAM geldi

Fiyatlar aşırı derecede artınca marketler Ramazan kolisine ne koyacağını şaşırdı. Kolinin boyutu aynı ama, içi farklı. Özellikle 9 YTL’ye yaklaşan fiyatıyla mercimek, koliden atıldı
Ramazan ayına sayılı günler kala, büyük marketler iftar alışverişi için Ramazan kolilerini hazırladı. Fiyatların aşırı derecede artması marketleri düşündürüyor. Geçen yıl koliye giren ürünler, bu sene haddinden fazla zam görünce marketler ne yapacağını şaşırdı. Özellikle fiyatı 8.60 YTL’ye çıkan kırmızı mercimek, kolinin dışında kaldı. mercimeğin yeriniyse hazır çorba almak zorunda kaldı.
Mercimek lüks oldu
Yaşanan fiyat patlamasından dolayı, marketler gramajı azaltmak zorunda kaldı. Aşırı fiyatına rağmen koliden çıkarılamayan pirinç ve bakliyat bazı ürünlerin koliden çıkarılmasını gerektirdi. Geçen yıla göre yüzde 20 ila 30 oranında zamlanan ramazan kolileri 9 YTL’den başlayıp 70 YTL’ye çıkan fiyatlarla satışa sunuldu. Bu Ramazan kırmızı mercimek yemek adeta lüks oldu. Zam şampiyonu mercimek fiyatları tavan yaptı. 1000 gramlık kırmızı mercimek (8.60), yeşil mercimek (5.75), sarı mercimek ise (9.95) YTL’ye çıktı.
Koli aynı, içi farklı
Geçen yıl 19 YTL’ye satılan ekonomik paketlerin içinde kırmızı mercimek, pirinç ve bakliyat ürünleri yer alırken, bu yıl kırmızı mercimek kutunun dışında. Bu yıl ekonomik fiyatları ile dikkat çeken ramazan kolilerinin içinde kilo bazında, un (2 YTL), pirinç (8 YTL), çay(6.50 YTL), Türk kahvesi, şeker, 5 LT ayçiçek yağı (25 YTL), 500 gr makarna (1.20 YTL) ve salça gibi ürünler yer alırken, lüks kolilerin içine kuru fasulye(7 YTL), kırmızı mercimek(8.60 YTL), zeytin, bal, kadayıf, hurma gibi ürünler eklendi.
Vurguncuları rezil edeceğiz
Tüketiciler Birliği İzleme Komitesi Başkanı Cahide Pamuk, Ramazanı fırsat bilerek gıda ürünlerine haksız zam yapan fırsatçıları bu yıl da takip ettiklerini, piyasa araştırması sonucunda belirlenenlerin deşifre edeceklerini belirtti. Pamuk, bu yıl da ’ramazan vurguncuları’nın izlenmesi ve niyet ettikleri bu haksız girişimin önlenmesi için ramazan öncesinde temel gıda ürünleri olan bakliyat, yağ, et, tavuk ve kahvaltılık ürünlerinde fiyat tespitlerini yaptık. Tespit ettiğimiz fiyatlar, ramazanın ilk haftasında yapılacak piyasa araştırması ile kıyaslanacak ve vurgun yapmaya kalkan firmaları isimleri ile kamuoyuna açıklayacağız.
2007 Ramazanı
(19 YTL’lik koli)
* Kırmızı mercimek
* Pirinç
* Bakliyat ürünleri
* Sıvıyağ
* Un
* Çay
* Türk kahvesi
* Yağ
* Makarna
* Salça
2008 Ramazanı
(19 YTL’lik koli)
* Hazır mercimek çorbası
* Sıvı yağ
* Un
* Pirinç
* Çay
* Türk kahvesi
* Makarna
* Salça
Marketlere göre Ramazan kolisi fiyatları
KİLER: Ekonomik, Süper ve Extra olmak üzere üç farklı erzak kolisi hazırladı. En ucuz paket 15.90 YTL’den başlarken 23.90 YTL ve 38.90’lık paketler de bulunuyor. En pahalı pakette farklı olarak çay, kuru fasülye, un, meyve suyu ve kola yer alıyor.
BİM: 45.90 YTL’lik pakette bulgur, nohut, mercimek, yağ, toz şeker, zeytin, tahin helvası, kemalpaşa tatlısı, pirinç, çay, fasülye, makarna, salça, tahin helvası ve un yer alıyor.
DİA: Tek çeşit erzak kolisi 25 YTL’den satılıyor. Paket içerisinde yer alan ürünlerin hepsi Dia markalı ürünler. Paket içinde bulgur, un, şeker, yağ, salça, pirinç, makarna gibi ana ihtiyaç maddeleri bulunuyor.
MİGROS: Migros, Tansaş, Şok ve Kangurum’da satışa sunulan ramazan bereketi adı verilen paketler 14.90 ve 39.90 YTL’den satışa sunuluyor. 14.90’lık pakette mercimek bulunmazken, 39.90’lık ziyafet paketinde kırmızı mercimek yer alıyor.
CARREFOURSA: Firma bu yıl 9.90 YTL’ye ekonomik, 15 YTL’ye Klasik, 25 YTL’ye Ramazan, 35 YTL’ye Süper Ramazan, 55 YTL’ye Mega Ramazan ile 70 YTL’ye lüks ramazan kolisi hazırladı. 70 YTL’lik pakette mercimek var.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!