Ev hanımlarına emeklilik müjdesi verildi! Peki şartlar neler?

featured

Evinde çalışan, üreten, ekonomiye katkıda bulunan ev kadınları, bunun karşılığında emekli olabilme şansına sahipler. Kanun tasarısına göre; öngörülen şartları sağlayan başkasının yanında çalışmayan ev kadınları, düşük primlerle isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı elde edebiliyor. Herhangi bir iş yerinde çalışmak istemeyen veya çeşitli sebeplerden ötürü iş yerlerinde çalışamayan ev hanımları artık oturdukları yerden emekli olabiliyorlar. İsteğe bağlı sigorta sayesinde ev hanımları özellikle evde el sanatları ile uğraşan kadınlar da belirlenen şartları yerine getirdikleri takdirde emekliliği hak edebiliyorlar. Peki, ev hanımları nasıl emekli olur? Ne kadar prim ödemeleri gerekir? Ev hanımları için emeklilik şartları ve merak edilenler haberimizde…

EV HANIMLARININ SİGORTALI OLABİLMELERİ İÇİN ARANAN ŞARTLAR

Ev hanımlarının istekleri doğrultusunda emekli olabilmeleri için aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir. İşte bu şartlar;

– 18 yaşından büyük olmaları ve başka bir yerde çalışmamaları.

– Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, gibi el sanatlarını evde kendi imkanlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekiyor.

BAĞ-KUR’A KAYIT OLARAK BAŞLAYABİLİRSİNİZ!

Ev hanımları için ‘vergi muaflığı’ sistemi ile emeklilik imkanı oluşturuluyor. Vergi Kanunu’nda geçen vergi muaflığı ile evlerde işçi almamak şartıyla üretip satan ev hanımları, vergi ödeme şartı olmadan esnaf olarak Bağ-Kur’a kayıt olabiliyor. Alacakları belge ile vergiden muaf olarak esnaflık belgesi alan ev hanımları bu sayede sadece primlerini ödeyerek sigortalı olarak değerlendirilebiliyor.

MUAFİYET BELGESİ 3 YILDA BİR YENİLENMELİ

Muafiyet belgesi olan ev hanımları diledikleri takdirde sigortalı olarak primlerini ödeyebiliyor. Muafiyet belgesini alan ev hanımlarının bu belgeyi 3 yılda bir yenilemesi gerekiyor. Öte yandan prime esas olan kazancın alt sınırının 15 katı üzerinden başlayan sistemde her yıl için bir puan artış oluyor ve 30 katının geçmemek şartıyla malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasıyla genel sağlık sigortası primi ödemelerini yaparak emekli olma imkanı oluşuyor.

Ayrıca kadınlar sigortalı süreleri boyunca doğum yaptıkları dönemleri borçlandırıp gün kazanabiliyor. Kadınlar 3 çocuğa kadar borçlanma imkanından yararlanabiliyor. Her çocuk için de 2 yıl süre kazanılıyor. Bununla birlikte örneğin 3 çocuk borçlanması yapan bir ev hanımı 6 yıl yani 2 bin 160 gün erken emekli olabiliyor. Diğer şartlara bakıldığında ise ev hanımlarının emekliliğe hak kazanmasını sağlayan muafiyet belgesini alabilmesi için 18 yaşından büyük olmaları, zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamaları, sahip oldukları sigorta nedeniyle aylık almıyor olmaları gerekiyor

BAĞKUR ÜZERİNDEN EMEKLİLİK

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalılık kapsamında yatıracakları primler Bağkur kapsamında değerlendiriliyor. Yani normal esnaf Bağkur için ayda 613 lira prim öderken, ev kadınları 158 lira daha az prim ödeyerek Bağkurlu olabiliyor.

BAŞVURU İÇİN NELER GEREKİYOR?

Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta başvurusunda ilk adım Gelir Vergisi mükellefi olmadığına dair yazının alınması. Sonrasında ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ dolduruluyor ve kimlik fotokopisi ile başvuru gerçekleştiriliyor. Başvurusunu tamamlayan vatandaşın sigorta başlangıç tarihi, başvuru tarihini takip eden gün başlıyor. İsteğe bağlı sigortalı, ödediği primlerin karşılığı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanır. İsteğe bağlı sigortalı, 5 yıl prim ödemiş ise geride kalanlara ölüm aylığı da bağlanır.

EV HANIMLARI NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

Emeklilik için kadın sigortalılar Bağkur kapsamında 9000 gün prim ödemek zorundalar. Bunun yanında emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir işyerinde işçi olarak çalışmış olan kadınlar 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olabiliyor. Ayrıca ev hanımlarının da emekli olabilmek için 58 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

NE KADAR PRİM ÖDENECEK?

Ev hanımları isteğe bağlı sigortalılık primleri belirlenirken; Vergiden muaf olarak evde el işi yapan kadınların, kendileri tarafından belirlenecek kazancın yüzde 32’si oranında prim ödenecek. Prim ödemesinin yüzde 20’si malullük, yaşlılık (emeklilik) ve ölüm sigortası, yüzde 12’si ise Genel sağlık Sigortası’ndan oluşmaktadır. 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında yatırılacak en düşük prim tutarı ‘541,20 TL’ olarak belirlendi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!