BOZÜYÜK’TE TEK PARTİ (CHP) DÖNEMİ İZLERİ

featured

29 Ekim 1923 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM tarafından yeni kurulan Türk devletinin yönetim şekli Cumhuriyet olarak ilan edildi. İlk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk olurken İsmet İnönü ise İlk Başbakan olarak seçildi.

Araştırmamızın asıl konusu Osmanlıdan Türkiye Cumhuriyetine geçilen süreç içerisinde yönetim değişikliğinin halka yansımalarını içermektedir. Türklerde mezar, çeşme, kitabe geleneği önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda cumhuriyet devri kendi zamanına has yapılar inşa etmiştir. Nefs-i Karadona Nam-ı Diğer Bozüyük isimli kitabımızı hazırlarken Bozüyük merkez dahil olmak üzere Bozüyüke bağlı 48 köyde araştırmalar yaptık. Osmanlıca mezar taşları ve kitabeler ararken Bozüyük şehir merkezinde Cumhuriyet Halk Fırkasının amblemini içeren mezar taşları ve çeşmeler tespit ettik.


Osmanlıdan Cumhuriyete geçen süreç içerisinde Osmanlıca Mezar taşları yerini Cumhuriyet Halk Fırkası ve Ay-yıldız amblemli işlemelere bırakmıştır. (Bozüyük/Bilecik)

Cumhuriyetin ilanı sonrasında Osmanlıca Mezar taşlarındaki manzum metinlerin günümüz Türkçesine dönüşü

Tanrı Uludur yazılı mezar taşı.

Cumhuriyetin ilanı sonrasında Osmanlıca Cami kitabelerindeki manzum metinlerin günümüz Türkçesine dönüşü

Cumhuriyetin ilanı sonrasında Osmanlıca Cami kitabelerindeki manzum metinlerin günümüz Türkçesine dönüşü.
Kaynak:Nefs-i Karadona Nam-ı Diğer Bozüyük(Cami ve Türbeler)-Mehmet Can ÇETİN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!