Aç Karnına Ve Yorgun Anımızda Alışverişte Çok Dikkatli Olmalıyız

featured

Canan (Yönal) ATEŞ yaptığı yazılı açıklamada “Sahip olduğumuz mali gücümüzü bizi zora düşürecek şekilde heba etmemeliyiz. Aç karnına, mağazaların kalabalık saatinde ve yorgun anımızda alışverişte çok dikkatli olmalıyız.” dedi.Vatandaşlara ramazan alışverişleri, bilinçli tüketici olunması ve tüketici hakları konusunda uyarılarda bulundu.
Ramazan başında genellikle gıda alışverişlerinde suni artışlar olduğunu ifade eden Akyüz, ramazan ortalarından sonra bu fiyatların düşmeye başladığını ifade etti.
Serbest piyasa ekonomisinin de arz ve talep üzerine kurulu olduğunu belirterek, “Fırsatçılık yapmak ve suni zamlarla halkın ibadetini yaparken ondan faydalanmak etik bir davranış değildir. Trabzon esnaf ve tacirinin bu ramazanda suni fiyat artışları tuzağına düşmeyeceğini umuyor ve tüketicilerimize de ramazan dolayısıyla satın alma işine yüklenmemelerini tavsiye ediyorum.” diye konuştu.,
“Cayma için 14 gün süremiz vardır”
Tüketici hakları konusunda da bilgiler veren ATEŞ , şöyle devam etti:
“Uzaktan, yani internet ortamında yapılan sözleşmelerde en önemli veri olan bu sözleşmenin yazılı olarak elimizde bulunması gerekir. Cayma ve hak arama için belge durumu arandığından mutlaka her işlemimizin ulaşılabilir bilgi ve belgesi olması temel kuraldır. Cayma yapmak için 14 gün süremiz vardır. Eğer 1 ay içinde mal bize teslim edilmezse bu sözleşmeden de vazgeçme hakkımız doğar.”
ATEŞ , mağazadan yapılan alışverişlerde geri verme, iptal ve değiştirme gibi bir hak olmadığını ifade ederek, “Tüketici memnuniyeti bakımından satıcı isterse işlem yapar veya yapmaz, yasal bir zorunluluğu yoktur. Buna çok dikkat etmeliyiz. Bütün sözleşmeler, abonelik, internet, telefon gibi pek çok konuda cayma hakkımız vardır. Bunun bazı kuralları vardır, onu yasamızdan takip etmek gerekir.” dedi.
İyi bir tüketici olunması için de önerilerde bulunan ATEŞ , sözlerini şöyle tamamladı:
“İyi bir tüketici olmak için zamanı, yeri ve ihtiyaçları iyi tespit edilmiş bir hazırlıktan sonra alışveriş yapılmalı ve gereksiz mal ve hizmet satın alınmamalıdır. Sahip olduğumuz mali gücümüzü bizi zora düşürecek şekilde heba etmemeliyiz. Aç karnına, mağazaların kalabalık saatinde ve yorgun anımızda alışverişte çok dikkatli olmalıyız. Alışveriş sonrası fiş, fatura, sözleşme gibi kanıtlayıcı belgeleri almalı ve saklamalıyız. Bilhassa dayanıklı tüketim malında fatura, garanti belgesi ve servis bilgilerini takip etmeli ve bir dosyada korumalı ve kullanmadan önce okumalıyız.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!