1. Dünya Savaşının maymun askeri !

Jackie sadece bir maymun değildi, 1915'te Birinci Dünya Savaşı'nda diğer birçok Güney Afrikalı erkekle birlikte savaşa giden bir askerdi.

featured

Tarihte o kadar acayip olaylar olmuş ki, bazen insan gerçeklikle hayal arasında gidip geliyor. Geçenlerde yazdığım Emu Savaşı’nda, Avusturalya ordusunun tavus kuşlarına yenilmesini sindiremeden, hayvanlar dünyasından bir başka ilginç olayla karşınızdayım. Her nasılsa, Jackie adlı bu “küçük” adam, yani bildiğiniz maymun, geride unutulmayacak bir ün ve askeri başarı hikayesi bıraktı.

ÇİFTLİKTE BULDUĞU MAYMUNU EVE ALDI

Kimi zaman adeta bir insan gibi hareket eden bu hayvanların sıra dışı hikâyeleri; yeri geldi film oldu, yeri geldi kitap. Jackie (Chacma maymunu) de bu kahramanlardan biriydi. Maymun, 1910’da Güney Afrika’da bir çiftliğin yakınlarında, Albert Marr tarafından bulunmuştu.

Marr, Jackie’yi çalıştığı çiftliğinin etrafında dolaşırken karşılaştıktan sonra içeri alıp, onu ailenin bir üyesi olarak eğitmeye karar verdi. Küçük maymunla yakından ilgilenmeye karar veren ve büyük bir sempati duyan Marr, hayvanı adeta nüfusuna geçirdi desek yanlış olmaz.

MARR, MAYMUN JACKİE’Yİ BIRAKMAK İSTEMİYORDU

Yıllar geçtikçe aralarında sıkı bir bağ kuruldu ve Marr kendisine dost olan maymundan ayrılamaz hale geldi. 1915’te Albert Marr, Birinci Dünya Savaşı’na katılmak için listeye alındı. Evcil hayvanından ayrılmak istemeyen Albert, amirine Jackie’nin de orduya katılıp katılamayacağını sordu.

MAYMUNU DA ORDUYA YAZDIRDI

Gelen cevap, şaka gibi ama gerçekti. Jackie de sahibiyle birlikte orduya katılanlardan biri oldu, adını listeye yazdırdı. Maymun Jackie askere alındıktan sonra, diğer bütün askerler gibi tedavi edildi. Ona üniforma, düğmeler, rozetler, bir şapka, bir ödeme kitabı ve kendi bedenine göre askeri bir üniforma seti verildi. Üstüne üstlük maaş defteri bile vardı.

KOMUTANI GÖRÜNCE ASKER SELAMI VERİYORDU

Jackie, üst düzey bir yetkili gördüğünde ayağa kalkıyor ve bir asker gibi selamlıyordu. Orduyla sık sık eğitime katılan ve yavaş yavaş eğitilen hayvan, adeta bir insan gibi davranıyordu. Ayrıca, daha fazla koku ve işitme duyusu nedeniyle nöbet bile tutmuşluğu var.

İnsanların da onu ciddiye almaya başlaması çok zor olmadı. Orduya olan bağlılığı nedeniyle, 3. Transvaal Alayı’nın resmi maskotu oldu.

MAYMUNUN BACAĞINA ŞARAPNEL PARÇASI GELDİ

Maymun Jackie ve sahibi Albert, 1918 yılında birlikte durdukları cephe olan Passchendale bölgesinde yaralandı. Maymun, etrafındaki taşlardan küçük bir sığınak inşa ederek korunmaya çalışıyordu. Maalesef, bacağına isabet eden şarapnel parçası yüzünden sığınağı bitirmeyi başaramadı. Jackie, bu yaşananların ardından gerçek bir savaşzedeydi artık.

AYAĞI KESİLDİ

Doktorlar, yaralandıktan sonra derhal hayvan kliniğine kaldırılan Jackie’nin bacağını kurtarmaya çalıştı ama zavallı Jackie’nin bacağının kesilmesi gerekiyordu.

ASKERİ BAŞARISINDAN DOLAYI ONURLANDIRILDI

Cesareti dolayısıyla Jackie, altın bir madalyayla onurlandırıldı. Cape Town’daki Maitland Dispersal Kampı’ndan taburcu olduktan sonra, istifasını verdi askeri maaşını alarak oradan ayrıldı.

Savaşın sonuna doğru maymun Jackie taburcu edildi ve iki arkadaş birlikte nihayet evlerine döndüler. Bugüne kadar Jackie, Güney Afrika Piyade’de Özel rütbesini elde eden tek maymun, aynı zamanda I. Dünya Savaşı’nda savaşan tek maymundur.

SAHİBİNİN YANINDA ÖLDÜ

Hayatının geri kalanını evcil bir hayvan olarak geçiren maymun, 1921 yılında hayatını kaybetti. Her ne kadar bacağını kaybetmiş, yaralanmış olsa da, Jackie ve Albert birbirlerinden hiç ayrılmamışlardı. Savaşta bile…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!