Sabıkalı helikopter AS 532 COUGAR

Tam adıyla AS532 COUGAR iki motorlu, çok amaçlı bir askeri helikopterdir. Süper Puma , Cougar helikopterinin ilk tasarımı 1977 yılında uçmuştur. Bu model iki adet 1330 kW turbomeca Makila 1A1 turboshaft motor ile donatılmıştır. 1990 yılında tüm askeri Süper Puma helikopteri COUGAR olarak değiştirildi. Helikopterlerin ticari modelleri halen Puma olarak adlandırılmaktadır.

featured

Fransa’da imal edilen AS532’lerden TSK 1993’te almaya karar verir. 1996’dan itibaren Kara Kuvvetleri’ne teslimat başlar. Bunu 1995’teki ikinci alım anlaşması izler. Ankara’da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532’nin 20’si Hava Kuvvetleri’ne arama-kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri’ne verildi. Toplam 21 Tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 COUGAR’lar 842 km menzil ve saate 278 km hıza çıkabiliyor. Helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.

1996 yılından beri TSK envanterinde yer alan AB Eurocopter yapımı COUGAR tipi helikopterler 3 kez düştü, 1 kez füzeli saldırıya uğradı. Dört olayda 39 ŞEHİT verildi.

İlk kaza; 4 Haziran 1997’de Kuzey Irak’taki operasyona katılan askerleri taşıyan Cougar helikopter Zap Bölgesi’nde bölücü terör örgütü tarafından atılan füze ile vuruldu. 11 Askerimiz ŞEHİT oldu. Envantere yeni giren helikopterin “Füze Koruma Sistemi” olmadığından tüm Cougar tipi helikopterler batı bölgelerindeki birliklere devredildi. Ancak”Füze Koruma Sistemlerinin” takılmasının ardından COUGAR’lar tekrar Doğu ve Güneydoğu’da görev yapmaya başladı.

İkinci kaza; Isparta’nın Eğirdir ilçesinde 29 Nisan 2003’te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 COUGAR helikopter yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker ŞEHİT oldu. 1 askerde ağır yaralandı.

Üçüncü kaza; 31 Mayıs 2017 yılında meydana geldi. Şırnak’ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan, içinde biri General üst düzey rütbeli askerlerinde bulunduğu COUGAR tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak kaza-kırıma uğradı. Düşen helikopterde Tümgeneral Aydoğan Aydın ve ikisi Albay olmak üzere 13 asker ŞEHİT oldu.

Dördüncü kaza ; 4 Mart 2021’de Bitlis’in Tatvan ilçesinde kaza-kırıma uğrayarak düşen ve aralarında 8. Kolordu komutanı Korgeneral Osman Erbaş’ında bulunduğu 11 askerimizin ŞEHİT olduğu kaza, okların Cougar tipi askeri helikopterlere dönmesine neden oldu.

TSK’da uzun yıllar bölgede helikopter pilotu olarak görev bir subay kaza ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. ” Bölgede yeterli meteoloji istasyonu yok. Çevredeki büyük illerde bulunan havalimanlarının meteoloji birimlerinden aldığımız bilgilerle uçmaya çalışıyoruz. Ama bu sağlıklı ve güvenli değil. Çünkü bölgenin coğrafi yapısı gereği hava durumu çok değişkenlik arz ediyor. Açık raporu alıp havalandıktan kısa bir süre sonra sert bir hava ile karşılaşabiliyorsunuz. Pilotlara havadaki ani değişimleri bildirecek bir sistem yok.”

HELİKOPTERLER 40 YILDIR ALLAH’A EMANET UÇUYOR!!!

ÇÜNKÜ ALETLİ UÇUŞ YAPILAMIYOR!!!
Helikopterlerimiz hâlâ VFR şartlarda ” GÖREREK” uçuyor. Gerçi dünyanın birçok ülkesinde de helikopterler VFR uçuyor. Ama o ülkelerin coğrafyası bize göre dümdüz. Doğu Anadolu Bölgesi’nin topografisi bu uçuşlara uygun değil. 40 yıldır IFR yani ” ALETLİ UÇUŞ” şartları için hiçbir seyrüsefer donanımı sağlanamadı. NEDEN?

40 Yıldır terörle mücadele ediyoruz. Hâlâ bölge şartlarına uygun personel, ekipman, teçhizat, donanım ve imkanları sağlayamamış olmanın ayıbı bize yeterde artar bile…

Lüks makam araçlarına, israf ve şatafata harcadığımız ve “İTİBARDAN TASARRUF” etmediğimiz “ÇEREZ” paralarının bir kısmıyla 30 yıllık helikopterleri yenilesek mi acaba? Ne dersiniz?
Gerçekten YAZIKTIR!!! GÜNAHTIR!!! AYIPTIR!!!
İbrahim TORUN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!