ROTARY KULÜPLERİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER VE YANLIŞ BİLİNENLER

Uluslar arası Rotary federasyonu 2430.bölge başkanı Hakan Karaalioğlu ile Rotary nedir, amaçları, hizmetleri ve en çok Türkiye'de sorulan sorulardan birisi olan Rotary Kulüpleri Mason mudur? Mason localarımıdır? sorularını sorduk. İşte Rotary kulüpleri hakkında bilinmeyenler ve yanlış bilinenler.

HABERİN VİDEO REPORTAJI:——

HABERİN İÇERİĞİ:————–
Uluslar arası bir şirketin genel müdürlüğünü yapmakta olan, Rotary federasyonu 2430.bölge başkanı Hakan Karaalioğlu, aynı zamanda Ortadoğu Teknik Üniversitesinde mastır ve doktora öğrencilerine ders veriyor.

İlk okulda, lisede, üniversitede bu ülkenin bana verdikleri çok şeyler var, o zaman benim bu aldıklarımı geri vermenin zamanı gelmiştir ve bunu geri vermek için neler yapabilirim diye düşündüğümde, geri vermenin en iyi hizmetlerden bir tanesini Rotary üyeliği içerisinde yer almaktır diye düşündüm.

ROTARY’DE KENDİNDEN ÖNCE HİZMET ANLAYIŞI

Rotary’de hizmet veren insanlar iş ve meslek insanlarıdır, iş ve meslek hayatlarında başarılı olmuş iş insanlarıdır. Bu insanların yaptıkları “kendinden önce hizmet” anlayışına sahip olan insanlardır.

BİZ NE KADAR KULÜP DESEKTE ASLINDA ROTARY DERNEKTİR

Rotary’in kuruluşu 1905 yılında kurulmuştur ve Türkiye’ye 1954 yılında gelmiştir. 1954 yılından bu yana Rotary Kulübü ülkemizde Roteryen’lerle birlikte hizmet veriyor. Rotary bir ülkeye ait olan birşey değildir, Rotary uluslar arası bir organizasyondur ve her ülkenin kendi kanunlarına göre kurulmuştur. Bizler, kurulmuş olan kulüpler, Türkiye’deki dernekler kanununa göre kurulmuş ve dernekler masası tarafından değerlendirilen, kontrol edilen kuruluşlardır.

Başkanlığını yaptığım 2430. bölgesi Türkiye’nin dışında Azerbeycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Afganistan ile 8 bölgeyi kapsayan federasyonumuz, Dünyanın en büyük Rotary federasyonudur. Bu ülkelerde de Rotary kulüpleri vardır ve bölge insanlarına aynı Türkiye’deki gibi hizmet vermektedirler.

HERKES ROTARY KULÜPLERİNE ÜYE OLABİLİRMİ

Roteryan olabilmek için önce iş hayatında çalışıyor olmak gerekiyor, çünkü toplumun sizlere verdiklerini ona verebilecek ve toplumla paylaşabilecek birkonum içerisinde olmanız gerekmektedir. Bir Rotaryen bir başka kişiyi Roteryen olması için önerir, tıpkı diğer derneklerde olduğu gibi gerekli formaliteleri tamamladıktan sonra Rotery kulübünün üyesi olur.

ROTARY KULÜPLERİ GİZLİ ORGANİZASYONLAR DEĞİLDİR, MASON HİÇ DEĞİLDİR

Rotary kulüpleri gizli organizasyonlar değildir, üstü kapalı organizasyonlar değildir veya Rotary kulüpleri için zaman zaman şöyle bir soru sorulur; Acaba Rotery Kulüpleri Mason mudur diye? Ben özellikle bu soruların sorulmasından aslında mutlu oluyorum, çünkü Rotary kulülerinin Masonlukla hiç bir ilgisi yoktur ve her hangi bir bağlantısıda yoktur.

ROTARY KULÜPLERİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE MASASI OLAN TEK SOSYAL TOPLUM KURULUŞUDUR

Rotary kulüpleri Birleşmiş Milletlerde masası olan tek sosyal toplum kuruluşudur, yani her hangi bir Rotary Kulübü sorunu olduğunda Birleşmiş Milletlerde masasından fikirlerini, görüşlerini, sorununu anlatabilir. Dünya üzerine bakacak olursak bazı isimler verceğim size; Walt Disney, Angele Merkel, Prens Charles, Prens Philip, Luciano Pavarotti, Markoni, Thomas Edison, Neil Louis Armstrong, gibi sayfalarca birçok insan Rotaryen’dir. Buna Japonya prensinide dahil edebilirim, Hollanda’daki, Danimarka’daki prensi de dahil edebilirim. Böyle baktığımızda bu insanlar özellikle kendilerinin topluma ne verebileceğini düşünürek bir araya gelmiş ve çalışmalarını sürdüren insanlar.

VEREN EL ALAN ELDEN ÜSTÜNDÜR

Rotaryenler şunu söylerler; “Veren el alan elden üstündür”, “Önemli olmak iyidir, ama iyi olmak daha önemlidir”, “Bir mum başka bir mumu yakmakla kendi değerinden hiçbirşey kaybetmez” gibi sözlerimiz vardır. Sağ elin verdiğini sol el bilmesin sözüyle şimdiye kadar hareket ettik. Bundan dolayı toplum bizi yeteri kadar tanıyamadı, yaptığımız çalışmaları toplumumuz bilmiyor.

DÜNYADA ÇOCUK FELCİ BİTTİYSE BU ROTARY SAYESİNDE OLMUŞTUR

Dünyada çocuk felcinin kaldırılması, 1985 yılında başlamış olan bir proje ile azalmış, yılda 380 000 in üzerindeki bir kaybı, sadece 2 tane ülkede Afganistan ve Pakistan’da sayıları sadece 30’lara varan bir rakkama düşmüş ise bu Rotary sayesinde olmuştur. Bu güne kadar Rotary çocuk felcine, hiç bir karşılık olmadan 2 buçuk milyar doların üzerinde para harcamıştır.

BU MUTLULUK DÜNYADA HİÇ BİRŞEYE DEĞİŞİLMEZ

Bu kadar iş yoğunluğu temposu içerisinde hem ailenize zaman ayırmak, bütün bunlar yaparken bir de Rotary ile çalışıyor olmanız bu kadar şeyi nasıl sığdırıyorsunuz sorumuza Hakan Karaalioğlu ” Gönülden isterseniz, verdiğiniz olduğunuz hizmetlerden dolayı, yaptığınız çalışmalardan dolayı mutlu oluyorsanız, bu mutluluk dünyada hiçbir şeye değişilmez. Engelli çocuklarımız için çeşitli projeler geliştiriyoruz, bir engelli çocuğun yüzündeki mutluluğu gördüğünüzde veya Nemrut dağının tepesine sırtınızda Rotaryenler olarak engelli çocukları çıkarıp, orada etkinlikler yapıp o çocuğun yüzündeki mutluluğu görüyorsanız, veya bir okula gidip engelli çocuklara bir sınıf açıp, bu sınıfta bu çocukların bir süre sonra meslek edinerek, mesleklerinde çalıştıklarını görmek dünyanın en büyük mutluluğudur.

Rotaryanlar olarak sizlere hizmet götürebilmek için elimizden geleni yapabilmek için, haydi “hep beraber” diyerek sizlerin yanınızdayız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!