Korona Aşısını Bulan Prof. Dr. Uğur Şahin: “Salgın Artık Bitecek”

featured

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Türk Profesör Doktor Uğur Şahin, geliştirdikleri Kovid-19 aşısının “virüsün başını ezip”, 2020’de dünyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etti.

YÜZDE 90 BAŞARILI

Pfizer ile BioNTech pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında, aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gönüllü deneklerin yüzde 90’ında hastalığın gelişmesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuç olduğunu ifade etmişti.

KORONA AŞISI PANDEMİYİ DURDURMADA ETKİLİ

Bu konuda iyimser olduğunu söyleyen Uğur Şahin, “Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlanması büyük bir etki yaratacaktır” dedi. Geçen pazartesi günü deneme çalışmalarının sonuçları açıklanıncaya değin aşının bağışıklık sisteminde yeterince güçlü bir tepki tetikleyip tetiklemeyeceğinden emin olmadıklarını belirten Şahin, “Aşının bu virüsü yeneceğini biliyoruz artık” diye konuştu.

55 yaşındaki Şahin, geliştirdikleri aşının etkisine dair elde edilen sonuçlar nedeniyle, henüz resmen kanıtlanmış olmasa da, aşının virüsün bulaşmasını da önleyeceğine inandığını ifade etti.

AŞI VİRÜSÜN HÜCRELERİMİZE GİRİŞİNİ ENGELLİYOR

Aşının “birden fazla şekilde” koronavirüse saldırdığını belirten Prof. Dr. Uğur Şahin, “Kovid-19’un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz” diye konuştu.

SEMPTOMSUZLARI DURDURACAĞININ YANITI BİR YIL SÜREBİLİR

Aşının etkinliğiyle ilgili bazı önemli soruların önümüzdeki haftalarda ve aylarda yanıtlanabileceğini söyleyen Şahin, semptomsuz enfeksiyonları da durdurup durduramayacağı sorusunun yanıtının ise bir yılı bulabileceğini kaydetti.

Birleşik Krallık merkezli Global Justice Now isimli kampanya ekibinin analizine göre aşının yüzde 80’inden fazlası şimdiden zengin ülkelere satıldı. Analiz, dünya nüfusunun yalnızca yüzde 14’ünü oluşturan zengin ülkelerin 1 milyardan fazla dozu satın aldığını gösterdi. Avrupa Birliği 300, ABD ise 600 milyon dozluk aşıyı garantiye alırken Birleşik Krallık da 40 milyon dozluk ön sipariş verdi.

Aşıyı geliştiren şirket 2021 sonuna kadar 1.3 milyar doz aşı üreteceklerini açıklamıştı. Global Justice Now’ın yöneticisi Nick Dearden, “İlaç sisteminin ne denli eşitsiz olduğuna dair daha net bir örnek göremezsiniz. Bazıları milyarlarca pound kazanırken diğerleri tedaviye gücü yetmediği veya satın alacakları bir ilaç kalmadığı için ölüyor. Bu değişmeli” dedi.

DÜNYA YARIŞTA BİZİM BAKANLIK İRTİBAT KURMADI

Öte yandan Sözcü Yazarı Uğur Dündar da aşı ile ilgili bir yazı kaleme aldı. ” İki Türk bilim insanı; Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, dünyada umut ve sevinçle karşılanan bir başarıya imza atarak, insanları Covid-19’dan koruyacak aşıyı geliştirdiklerini açıkladılar.

Kendi şirketleri BioNTech bünyesinde geliştirdikleri ve ara sonuçlarda yüzde 90 oranında başarılı olduğu belirlenen bu aşıyla, insanlık ve bilim tarihine şimdiden adlarını yazdırdılar. Ayrıca biz Türkler için de büyük gurur kaynağı oldular.

★★★ Uluslararası ilaç devi Pfizer firmasıyla ortaklaşa üretilen aşının, bu ay içinde onay alması ve Almanya ile İngiltere’de aralık ayından itibaren kullanılmaya başlanması bekleniyor. İngiltere, her hafta 1 milyon olmak üzere 40 hafta süreyle isteyen herkesi aşılamayı planlıyor. Her iki ülkede de aşının gerektirdiği ön hazırlıklar şimdiden başlamış durumda.

Çünkü üç hafta arayla iki kez uygulanacak aşının nakliye ve stoklanma süreçlerinde eksi 79 derecede korunması gerekiyor. Bunun için şehirlerde özel aşı merkezleri inşa ediliyor. “Özel” diyorum, zira ABD’de koronavirüs verilerinin toplandığı John Hopkins Üniversitesi Sağlık Güvenliği Merkezi yetkililerinden Ames Adalja, soğuk zincir sisteminin sağlanmasının, aşının nakliyesinde en zorlayıcı aşama olduğunu söylüyor. Dünyaca ünlü Mayo Clinic Hastanesi yöneticileri ise hastanelerinde bu aşıyı koruyacak ortamın henüz mevcut olmadığını belirtiyor.

★★★ Türkiye’ye, iki Türk’ün tüm dünyada büyük heyecan yaratan başarısına ve aşıya nasıl bakıldığına gelince: Bırakın Almanya ve İngiltere’de giderek yoğunlaşan hazırlıklara benzer çabaların sürdürülmesini, Prof. Uğur Şahin’in açıklamalarından, Sağlık Bakanlığı’nın henüz kendileriyle temasa bile geçmediği anlaşılıyor!

Uğur Şahin, 9 Kasım’daki açıklamasında “Türkiye için de Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirmemiz gerekecek. Bir protokol imzalandığı takdirde ocak-şubat-mart aylarında aşı dozlarını getirme imkanı doğacak. Sağlık Bakanlığı kaç doza ihtiyaç olduğunu bildirdiği takdirde, Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz” diyor.

★★★ Zamanında gereken planlama yapılmadığı için grip aşısını yeterli dozda getirtemeyen Sağlık Bakanlığı’nın, birçok ülkenin almak için yarıştığı Covid-19 aşısı için, Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’le henüz bir protokol imzalamamış olmamalarına, doğrusu pek şaşırmıyorum. Çünkü vaka ve hasta sayısını düşük gösterebilmek için sürdürülen yoğun mesaiden, buna fırsat bulamadıklarını düşünüyorum!..

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!