Kabe Baskını

20 Kasım 1979 sabahı Kâbe İmamı Şeyh Muhammed el Subayyil Kâbe'de toplanmış 50.000'den fazla Müslümana sabah namazını kıldırmak üzere son hazırlıklarını yapıyordu. Bilmediği şey, birkaç dakika sonra neler yaşanacağıydı.

featured

En az 400 kişilik silahlı bir grup ‘Allah-ü Ekber’ nidalarıyla imamı durdurdu, içeridekilerin büyük bir kısmını dışarı çıkardı, kapıları kilitledi ve iki görevliyi öldürdü. Yüksek noktalarda savunma, minarelerde sniper pozisyonları alındı. Kâbe işgal edilmişti.

Baskıncılar Kâbe’nin ses sistemini ele geçirdi ve liderlerine mikrofonu teslim etti. Liderleri Neced’de El Kasım bölgesinin önde gelen kabilesi Uteybe’ye mensup Cuheyman bin Muhammed bin Seyf el Oteybi idi. Oteybi’nin babası ve dedesi Kral Abdülaziz’e karşı ayaklanmış olan Suudi İhvanı’na mensuptu.


Oteybi, monarşinin nasıl ‘gerçek’ Suudi devletine ihanet içerisinde olduğu hikâyeleriyle büyümüştü. 19 yaşında Ulusal Muhafız Ordusu’na katılmış, 18 yıl sonra ayrılmış ve Medine’ye taşınarak İslam Üniversitesi’ne girmiş ancak oradan da üniversite monarşiye çok bağlı olduğu için ayrılmış, Riyad’a yerleşmişti.

Daha sonra kız kardeşiyle evlendiği Muhammed bin Abdullah el Kahtani ile de monarşi karşıtı bir gösteri sonrası hapishanede tanışmıştı. Çeşitli kaynaklara göre, Oteybi rüyasında Kahtani’nin Mehdi olduğunu görmüş ve her şey böyle başlamıştı.

MEHDİCİLER

Oteybi, Harem-i Şerif’te Mehdi’nin geldiğini söyleyip yanında bulunan Kahtani’nin Mehdi olduğunu ilan ederek ona biat edilmesini istediğinde Hicri Takvim’e göre 1400 yılı Muharrem ayının birinci günüydü. Ayrıca Kahtani’nin adı ve babasının adı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) adı ve babasının adıyla aynıydı.

AMACI BATININ KUKLASI OLMUŞ SUUDİ HANEDANINI DEVİRMEK

İkisi Kıyamet alametlerinin gerçekleştiğini düşünerek bir diğer alameti gerçekleştirmek üzere yola çıkmıştı. Kendilerine katılan grup içerisinde Suudi Arabistanlı ve Mısırlıların yanı sıra Müslüman olmuş Amerikalı ve Kanadalılar da vardı. Basına ‘Mehdiciler’ olarak yansıyan baskıncıların amacı ‘Batı’nın kuklası olmuş Suudi hanedanını devirmek’ti.

TADİLATI YAPAN ŞİRKET USAME BİN LADİN AİLESİNE AİT

Baskın için iyi hazırlanılmıştı. Kabe’nin altında bulunan ve bin civarında odadan oluşan dehlizlere mühimmat ve gıda depolanmış, yer altı yolları tutulmuştu. Silahlar ayrıca tabutlar içerisinde, bazı görevlilere rüşvet verilerek de içeri sokulmuştu. O dönemde Kâbe’de tadilat yapılıyor olması büyük avantaj sağlamıştı. Tadilatı yapan şirket ise, sıkı durun, Usame Bin Ladin ailesine ait olan Bin Ladin İnşaat Şirketi idi.

Baskının hemen ardından güvenlik görevlileri Kâbe’yi geri almaya çalıştıysa da başaramadı. El Cezire yoktu, iPhone, Twitter yoktu. Suudi Arabistan yönetimi, durumu saklamak için telefon hatlarını kesince dünya yaşananları ancak bir gün sonra öğrenebilecekti.

İŞGALİ BASTIRMAK İÇİN GAYRİMÜSLÜMLER İÇİN FETVA ÇIKARTILDI

Akşama doğru Mekke şehri boşaltıldı. Her türlü şiddetin yasak olduğu Kâbe’deki işgali bastırmak için kan akıtılabileceğine dair fetva çıkarıldı ancak işgal durdurulamadı. Baskın ancak iki hafta sonra, Suudi yönetiminin isteğiyle yardıma gelen Pakistan askerlerinin ardından, GIGN (Fransız özel amaçlı birlikleri), CIA ve Vinell timlerinden destek alınarak durdurulabildi.

Gayrimüslimlerin girmesi yasak olan Mekke’ye giriş için askerlere fetva verildi, Mekke’ye varmalarından önce kendilerine Kelime-i Şahadet okutuldu ve Kâbe’nin çevresi sarıldı. Bundan sonra olanlarsa, Kâbe’de yaşanmasının imkansız olduğu sahnelerdi.

SUYA ELEKTRİK VERDİLER

Şehir su şebekesinden borular vasıtasıyla Mescid-i Haram’ın altındaki labirente tonlarca su sıkıldı, ardından bu suya elektrik verildi. Geriye kalansa, Kâbe’de yüzen cesetleri toplamaktı. Dışarıda 127, içeride 117 kişinin öldüğü söylendi ancak daha fazla olması muhtemel. Canlı olarak ele geçirilen Oteybi ve 62 (bazı kaynaklara göre 170) kişi, ibret olsun diye 8 ayrı şehirde önce kolları, sonra bacakları, hala hayatta kalanlarınsa başları kesilerek infaz edildi.

BUNLARIDA OKUDUNUZMU ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!