İngilizlerin belgelerle Atatürk’e Düzenlediği Suikast Girişimleri

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, hem Kurtuluş Savaşı sırasında hem de Kurtuluş Savaşı'na kadar verdiği mücadelede pek çok sorunla karşılaştı.

featured

Hepimiz Kurtuluş Savaşı ve Türkiye’nin kurulma dönemine dair pek çok şey biliyoruz. Ancak bildiklerimizin çoğu genel şeylerden ibaret. Peki kapalı kapılar ardında neler yaşandı? Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Ulu Önder Atatürk bu süreçte savaşlar dışında nasıl sorunlarla mücadele etti? Kurtuluş Savaşı ve İngilizlere dair bugüne kadar pek çok iddia ortaya atıldı. İngilizlerin Atatürk ile anlaşmak istediği, Kurtuluş Savaşı’nda İngilizlerle aslında hiç savaşılmadığı hatta Mustafa Kemal Atatürk’ün İngiliz ajanı olduğu bile konuşuldu. Ancak tüm bunların dışında başka bir hikaye daha var. Gelin bu hikayeye birlikte bakalım.

Atatürk ile ilgili tarih boyunca birçok söylenti ortaya atıldı

Bu iddialardan en çarpıcısı ise Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk’ün İngilizlerle iş birliği yapıp Osmanlı’yı yıktığı yönündeydi. Bunun yanı sıra İngilizlerle ilgili pek çok farklı iddia da ortaya atıldı. Ancak gerçek şu ki, İngilizler pek çok kez Mustafa Kemal Atatürk’e suikast girişiminde bulundu. İngilizlerin Bandırma Vapuru’nu batırma girişimleri ve Mustafa Sagir isimli casusu göndererek Atatürk’ü öldürmek istemeleri en bilinen suikast girişimlerinden. Ancak bir o kadar da bilinmeyenler bulunuyor.

Atatürk’ü Öldürme Planları: Suikast ve Darbe Girişimleri” kitabının yazarı Ümit Doğan sosyal medya hesabı üzerinden Atatürk’e düzenlenen suikast girişimlerini belgelerle anlattı.

İngilizler İstanbul’a dönmeyen Atatürk’ü, Erzurum’da bulunduğu sırada öldürmek için Sofi Ziya ve Ahmet Nuri ile birlikte yirmi kişiyi görevlendirdiler, ancak başarılı olamadılar.

Daha sonra Mayıs 1920’de İngilizler, Atatürk’ü öldürmek için hain bir plan daha yaptı. Erzincan’dan İstanbul’a gelen tetikçi İngiliz general; Damat Ferit, Kürt Tealici Necmeddin ve Said Molla ile görüşüp Atatürk’e atılacak her kurşun için pazarlık yaptı

Bu esnada ise İngiliz casus Mustafa Sagir, Hindistan müslümanlarının temsilcisi kılığında Ankara’ya geldi. Amacının Atatürk’ü de Afgan kralı gibi öldürmek olduğu Türk istihbaratınca ortaya çıkarılan Sagir, mahkemede suçunu itiraf etti ve idam edildi.

1921 yılında İngilizler tarafından bir başka plan daha yapıldı. Milli mücadeleyi bitirmek isteyen İngilizler, Atatürk’ü öldürmek için maaşlı bir suikast timi kurup Anadolu’ya gönderdiler.
Tetikçilere 150, İstanbul’daki ailelerine 10 bin lira verildi. Ayrıca “Kürt Zeki” adında bir tetikçi de ayrıca gönderildi.

Atatürk’ten kurtulmak için işi sıkı tutan İngilizler Mevlüt Efendi adlı birisiyle, daha önce Anadolu’ya gönderdikleri maaşlı suikast timine para ve talimat gönderdiler.

Ancak bu kez Atatürk ve arkadaşlarına suikast hazırlığında olan sadece İngilizler değil, tüm itilaf hükümetleriydi.

Öte yandan İngilizlerin ünlü işgal subayı John Godolphin Bennett de Atatürk’ü öldürmek için görevlendirildi. Bennett’in, “Atatürk İngilizlere yakındı, onu Samsun’a ben gönderdim” dediği biliniyor.

Bu olay, o ve daha sonrasındaki yıllarda bazı gazetelerde “Atatürk İngiliz Vizesi ile Samsun’a Gitti” şeklinde haber olmuştu. Ancak gerçek şu ki; “Atatürk İngilizlere yakındı, onu Samsun’a ben gönderdim” diyen Bennett, aslında Atatürk’ü öldürmeye çalışıyordu.

Atatürk’ü öldürmek üzere Anadolu’ya geçeceği öğrenilen İngiliz subayı Bennett’in eşkali ilgili yerlere bildirilip dikkatli olunması istendi.

İngilizler bununla da yetinmeyip başka bir suikast planı hazırladı. Bu kez de İstanbul’daki maaşlı İngiliz ajanı, işbirlikçi polis müdürü Tahsin, hoca kılığındaki suikastçıları Anadolu’ya gönderdi

Ancak, gizli teşkilatlarımızın ve istihbarat elemanlarımızın zamanında haber vermesiyle alınan tedbirler sonucunda İngilizler suikast planlarının hiçbirinde başarılı olamadı

OKUMAKTAN PİŞMAN OLMAYACAĞINIZ BENZER YAZILAR
*İngiliz’ler tarafından Kesilen 100 000 parmak ve Bulunmaz Hint kumaşı
*Ankara Tiftik keçisine İngiliz oyunu
*İrlandalılar, İngiliz Emperyalizmini Yenen Mustafa Kemal Paşa’dan Yardım Talep Ediyor
*İşte Batı’nın gerçek yüzü ! İnsanat bahçeleri
*Arapların Türklere Yaptığı Katliamlar ve İhanetler
*İÇİMİZDEKİ KRİPTOLAR
*Suudi Hanedanın Tarihi Belgelerle Yahudi Olduğu Kesinleşti!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!