Haşimato nedir ?

Haşimato, vücudun bir virüs tehdidi altındaymış gibi tiroid hücresine saldırmasıyla ortaya çıkar. Haşimato hastalığında vücut, tiroit bezini yok etmeye çalışır.

featured

Haşimato, kişinin bağışıklık sisteminin tiroit dokusunu yabancı bir doku gibi algılaması sonucu oluşan bir tiroit hastalığıdır. Vücut kendisine zarar veren bazı proteinler üretir. Bu proteinler tiroid bezine zarar vererek adeta onu yemeye başlar.

Son yıllarda sık görülen ciddi bir tiroit hastalığı olan haşimato, pek çok başka rahatsızlıkları da tetikliyor. Tiroit hormonunun fazla çalışmasına yol açarak hipertroide neden olan haşimato, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülüyor.

Son yıllarda yaygın olarak rastlanılan Haşimato hastalığı, Japon bilim adamı Akira Haşimato tarafından 1912 yılında tanımlanmış ve adını bilim adamından almış tiroit bezi hastalığıdır. Haşimato, hipotiroid başta olmak üzere birçok hastalığın nedenidir ve çok geç teşhis edildiği için tedavisi de zordur.

HAŞİMATO BELİRTİLERİ NELERDİR

Tiroid bezinin az çalışmasında (hipotiroidizm) görülen tüm belirtiler Haşimato’da bulunmaktadır. Bu hastalarda da metabolizma yavaşladığı için çabuk kilo alma, sabahları uyanamama, halsizlik, uyuşukluk, deride kuruma, saç dökülmesi, bağırsaklar yavaş çalıştığı için kabızlık, düşünce yavaşladığı için söylenenleri anlamama, yanlış kararlar alma gibi sorunlar yaşanmaktadır.

TEDAVİSİ

Haşimato’nun bugüne kadar kanıtlanmış kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastaya, eksik olan tiroid hormonu tablet şeklinde verilir. Ancak bu, tedavi için değil, hormon eksikliğinin tamamlanması içindir. Haşimato hastalığı nadir de olsa başka endokrin organ yetmezlikleri ile de birlikte olabilir.

HAŞİMATO HASTALARI İÇİN BESLENME

*Bağışıklık sistemini güçlendiren ve sindirimi kolay besinler tüketin
*Gluten içerikli besin tüketiminden kaçının. Tahılsız bir beslenme alışkanlığı kazanmanız, hipotriodizm ve Haşimato ile mücadelede son derece önemlidir.
*Pastörize ve homojenize edilmiş süt ürünleri kullanın.
*Hazır yiyecek tüketimini sınırlandırın. İşlenmiş ve rafine gıdalar tüketmeyin.
*Bağırsaklarınızda iltihaplanmaya yol açabilecek şekerli yiyeceklerden uzak durun.
*Bol bol sebze ve meyve tüketin.
*Sindirimi kolay ve bağışıklığı güçlendirici et suyu ve organik et tüketimini artırın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!