GIDA İLE TEMASA UYGUN OLMAYAN ÇÖMLEK ÜRÜNLERİNE DİKKAT EDELİM

featured

Bilecik ili Bozüyük ilçesinde yeni sanayi bölgesinde faaliyet gösteren BNB seramik ve Gastronomi ürünleri firması sahibi Barış Sabırlı gıda ile temasa uygun olmayan seramik ürünlerindeki tehlikeye dikkat çekti.
BNB seramik ve Gastronomi ürünleri firması sahibi Barış Sabırlı açıklamasında ;insanlarda doğal ve sağlıklı beslenme kültürünün artması ile birlikte topraktan üretilen çömlek ve güveç tarzı ürünlerin kullanımında da gözle görünür derecede artış yaşanıyor.Siz de fark etmişsinizdir ki artık restaurantlarda ve kafelerde oldukça fazla toprak ürün kullanılmaya başlandı. Hatta bu ürünler renkli sırlar ile kaplanarak daha estetik hale getiriliyor.

Peki renkli sırlanan bu ürünlerin ne kadar sağlıklı olduğu konusunda ne biliyoruz?
Sıra renk veren pigmentlerden bazıları sağlık bakımından zararlı elementler içerebiliyor. Özellikle kırmızı rengi veren pigment , bir zamanlar pillerde çok sıklıkla kullanılan kadmiyum elementini, koyu yeşil rengi veren pigment ise krom elementini içerdiğini biliyor muydunuz?Bu pigmentleri üreten firmalar pigmentin içeriğini pigmenti kullananlar için hazırladığı evraklarda belirtiyorlar. Hatta bazı renkli sır satılan yerlerde gıda ile temasa uygun olmadığını belirten açıklama ve ibareleri de yer alıyor.

Peki kullandığımız renkli ürünlerin sorunu sadece renkte mi?
Bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Toprak ürünler bazı bölgelerde hala geleneksel yöntemler ile üretilmeye devam ediyor. Modernleşme yolunda ilerleyen üretim tesislerinden bazıları ise maliyeti düşürmek adına fırın sıcaklıklarını bilerek yükseltmiyorlar. Bu durumlarda da toprak üzerine kaplanan sırın erimesi yerince olmuyor , camsı yapı yerine hafif mat bir görünüm oluşuyor. Bu ürünün kalitesini engellemek ve pişirim sıcaklığının yükseltilmeden çözümü için sır içerisine kurşun karıştırılıyor. ‘Kurşun bilinen en ağır metallerden birisidir. Asitli veya sıcak gıda ile temas ettiğinde kurşun bir miktar çözünerek gıdaya karışıyor ve gıdayı tüketen insanın vücuduna geçerek birikiyor!
Doğal diye satılan toprak ürünlerin sağlıklı olup olmadığını nereden anlayacağız ? sorusunun cevabı ise satın aldığınız ürünün gıda ile temasa uygunluk sertifikasını üreticiden talep etmektir. Çoğu üretici bu sertifikaya sahip değil, üstelik kullandıkları sırda ne olup olmadığından bile haberleri yok. Tabiî ki sorduğunuzda ürünlerinin doğal ve sağlıklı olduklarını söylüyorlar.
Türk Gıda Kodeksine göre gıda ile temas edecek seramik ürünlerdeki açığa çıkan kurşun ve kadmiyum limitleri belirlenmiştir.
Ürünlerin gıda ile temasa uygun olduğunu Türk Gıda Kodeksi, TS-EN ISO 10850 ve İngiliz Standardı BS10850 ye göre test eden akredite laboratuar yabancı kökenli olsa da ülkemizde mevcut. Hatta insanların sağlığına özen gösteren üreticilerin de bu sertifikaya sahip ürünler ürettiklerini de biliyoruz. ” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!