Bozüyük eski küçük sanayinin büyük sorunları

Bozüyük eski Küçük sanayi esnafına bir dokunduk, bin ahhh işittik, esnaf dertlimi dertli! "Bizleri paralı insanların kucağına attılar" diyen Bozüyük eski sanayi küçük esnafı, dükkan sahiplerinin kendilerinden anormalin üzerinde fahiş kira istediklerini, bakımsızlıktan dükkanlarının harap ve bitap haline geldiğini, küçük sanayi ile alakası olmayanların, küçük sanayi sitesini zaptettiklerini söylediler.

featured

Küçük sanayinin normalde, adı üstünde “Küçük sanayicilere ait olması” gerektiğini söyleyen Bozüyük Küçük sanayi esnafı “maalesef şu durumda bir çoğunun küçük sanayi ile uzaktan, yakından alakası olmayan sektörlerin, dükkanları zaptettiklerini” ve birçok dükkanın da depo olarak kullanıldığını belirttiler.

Küçük sanayi dükkanlarının bir çoğunun depo ve araba galerisi olarak kullanıldığını belirten küçük sanayi esnafları, sanayici esnafının da dükkan bulmakta zorluk çektiğini, bulsalar bile yüksek kira miktarları karşısında çözümsüz olduklarını söylüyor küçük sanayici.

ARTIK ÇIRAK BİLE YETİŞTİREMİYORUZ
Dükkan sahiplerinin, dükkan kiralarının fahiş oranda arttırdıklarını bildiren eski Küçük sanayi esnafı, artan kira maliyetinden dolayı artık çırak bile alıp yetiştiremediklerini, birçok kalifiyeli sanayi ustası’nın Bozüyük’ü terk etmek zorunda kalarak başka il ve ilçelere yerleştiklerini söylediler.

BUNUN ACISINI İLERİDE BOZÜYÜK ÇOK ÇEKECEK
Yukarıda anlatılan konulara Belediye yetkilileri bir an önce el atmazsa, ileride “Bunun acısını Bozüyük’ün çok çekeceğini söyleyen küçük sanayi esnafları “zaten kalifiyeli usta yetişmiyor, kalan kalifiyeli ustalar da, dükkan – kira sorunlarından dolayı Bozüyük’te durmuyor, başka şehirlere gidiyor. Öyle bir zaman gelecek ki Bozüyük halkı bir çok sorunları için başka şehirlerdeki küçük sanayi ustalarına gidecekler” dediler.

DÜKKANLAR HARAP BİTAP, DEPREM OLSA ALTINDA KALACAZ
Bozüyük küçük sanayi esnafı ayrıca dükkanlarının çoğunun çatlak ve dökük olduğunu, bakımsızlıktan viraneye döndüğünü de söylediler. Yapıların herhangi bir depremde yerle bir olacağını iddia eden esnaflar, çok acil eski sanayi binalarına deprem etüdünün yapılması gerektiğini söylediler.

PEKİ BU İŞİN ÇÖZÜMÜ NE? KÜÇÜK KOBİLERİN DESTEKLENMESİ LAZIM!
Esnaflar yeni bir küçük sanayi sitesi istiyorlar. Eğer yeni bir küçük sanayi sitesi kurulursa da belediyenin dükkan sahiplerinden kesinlikle ustalık belgesi istenmesi, ustalık belgesi olmayana dükkan verilmemesi konusunda da hem fikirdeler.

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!