Ağlayan gelinlerin, anasını’da ağlatmayın !

featured

Bilecik’in Bozüyük ilçesine 40 kilometre mesafede bulunan Erikli ve Camiliyayla köyleri arasındaki 1600 rakımlı yaylalarda karların erimesiyle açan “Ters lale”ler eşsiz güzellikler oluşturur. Halk arasında “Ağlayan Gelin” olarak adlandırılan ve Türkiye’ye özgü endemik bir tür olan ters lalelerin 43 çeşidinin olduğu biliniyor.

Ters lale, Anadolu’da yetişen en özel çiçeklerden biridir. Kerbela çiçeği ya da Ağlayan Gelin olarak da anılan ters lale, aynı zamanda hüznün sembolü olarak da kabul edilir. Eşine az rastlanan çiçek türlerinden biri olan ters lale, Anadolu efsanelerinin bir yansıması gibidir. Anadolu coğrafyasında yetişen ters lale, bu açıdan büyük öneme sahiptir. Peki ters lale nerede yetişir? Ters lalenin özelliği nedir?

Ters lale nerede yetişir?

Ters lale Anadolu coğrafyasında yetişen bir çiçektir. Soğanlı bitkiler familyasına ait olan ters lale, birçok kültürde hüznü simgeler. Efsanelere konu olan ters lale, dini açıdan da öneme sahiptir. 19. yüzyıla kadar Anadolu’ya has bir çiçek olan ters lale, Osmanlı’nın son dönemlerinde ülke dışına da çıkarılmaya başlandı.

Başta Hakkari ve Van çevresi olmak üzere Anadolu coğrafyasında yetişen ters lale, birçok yerde bulunmaktadır. Hakkari ve Van dışında, Adıyaman, Malatya, Bitlis, Elazığ ve Batman’da yetişen ters lale, bu yörelerin simgesi konumundadır. Batı Anadolu’da da Bilecik’in Bozüyük ilçesine 40 kilometre mesafede bulunan Erikli ve Camiliyayla köyleri arasındaki bölgede yetişir.

Ters lalenin tarihçesi ve ters lalenin önemi nedir?

Anadolu coğrafyasına ait endemik bir bitki türü olan ters lale, Hıristiyanlık inancında da önemli bir yere sahiptir. Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğini gören Hz. Meryem’in gözyaşlarının düştüğü yerde çıkmaya başladığına inanılan ters lale, bu dinin inananları tarafından da özel öneme sahip.

İslam inancından da yeri olan ters lale Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in Kerbela’da katledilişlerinden dolayı ters ve kırmızı renktedir. Bir efsaneye göre de ters lalenin bu şeklinin nedeni aşkları dillere destan olan Ferhat ve Şirin’in kavuşamama hikayesine dayanır. Lale, sümbül ve nergis kadar popüler bir çiçek olan ters lalenin 20. yüzyıldan itibaren çok sayıda çeşidi ortaya çıkmıştır.

360 Total Security

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!