22. Tüketici Konseyi toplandı

featured

Konseyde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal’ın 2017 yılının bir değerlendirilmesini yapmasından sonra söz alan tüketici federasyon ve dernek başkanları tüketici sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Tüketici örgütleri tarafından; dolaylı vergilerin yüksekliği, ilamsız takiplerde Tüketici Hakem Heyetleri (THH)’ ne itiraz hakkı kaldırılması eleştirildi.
Özellikle hazırlanmakta olan bir tebliği ile Türkiye çapında THH’lerin 1011’ den 211’ e kadar indirilebilecek olmasının tüketici haklarına büyük darbe vuracağı belirtilerek bu uygulamadan vaz geçilmesi istendi. AYM’ nin verdiği elektrikteki kayıp kaçak kararı eleştirildi, mutfaktaki enflasyonu dile getirilerek; sebze ve meyvenin tarladaki fiyatı pazara geldiğinde üç, beş kat arttığı ve aynı durumun, et, ekmek ve sütte de yaşandığı, yeni yayınlanan Gıda Kodeksi ile ekmeğe gizli zam yapıldığı ifade edildi. Özellikle Piyasa ve Gözetimi ve Denetimi (PGD) çalışmaları üzerinde durularak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tüketici sağlığıyla oynayan firmaları aylarca açıklanmamakta olması eleştirildi.
Tüketicinin Sağlık ve Güvenliği Çalışma Grubu Toplantısında söz alan Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Ferda Hekimci “PGD çalışmalarının dokuz ayrı bakanlığın yetki alanına yayıldığı ve bu çalışmaların siyasetin etkisi altında kaldığını” dile getirdi. Hekimci’nin “PGD çalışmalarının etkinlik ve verimliliğinin artırılması” için Çalışma Grubu’na sunduğu , “PGD çalışmalarının tüketicinin de temsil edildiği tek ve bağımsız bir çatı altında yapılanması” önerisi kabul edildi. Buna göre diğer öneriler de kabul edilerek, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amaç maddesi doğrultusunda; “Tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ilgili konularda proaktif çalışmaya uygun, hızla organize olarak denetleme yapabilme yetenek ve yetkisine sahip, tüketicilerin de temsil edildiği, tek ve bağımsız yeni bir PGD’nin yapılanması ve
tüketicilerin bu yeni yapıya tek bir çağrı merkezi aracılığıyla ulaşabilmesi sağlanması;
denetim sonuçlarının en az ayda bir düzenli ve ivedi olarak açıklanması;
verilen cezaların,ticaretten men etme ve hapis cezası gibi caydırıcılık içeren ağırlıkta olması”
gerektiği
yönünde kararlar alındı. Güvensiz ürünlerle ilgili bilgi sisteminin ivedilikle kurulmasıgerektiği ifade edildi.
22. Tüketici Konseyi’ nde, ürün güvenliği ve enerji verimliliği konularında tüketici bilincinin artırılması, standardizasyon ve belgelendirmenin ürün güveliği ve tüketici haklarının korunmasına yönelik katkıları yönüyle teşvik edilmesi, obezite, şeker içeren ürünlerin mevcut etiketlerin revize edilmesi, etiket onaylar verilirken
standartlarda ağız-diş sağlığına ilişkin bilgi bulundurulması, e-ticaret konusunda yaşanan sorunlar ile abonelik sözleşmelerinde yaşanılan sorunlar tartışılarak bu konularda çeşitli kararlar alındı.
6502 Sayılı Tüketicin Korunması Hakkındaki Kanun’ a göre kararın ilgili mercilerce öncelikle ele alınması gerekiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!