1 tonluk suya yetecek 1 gramlık kimyasal madde nedir?

featured

2017 yılında Bilecik İli Bozüyük İlçesi Muratdere köyü yakınında açılması gündeme gelen bakır maden ocağı ve işletme tesisi projesi CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün başta olmak üzere; bölge halkının, sivil toplum kuruluşlarının ve İl Genel Meclisi Üyelerinin kararı ile iptal edilmişti.

Üzerinden 3 seneden fazla bir zaman geçmesinin ardından aynı proje, ufak değişiklikler yapılarak yeni bir projeymiş gibi tekrar gündeme geldi. İlk etapta 50 hektar alanda yapılması planlanan ve bu planlama üzerinde 37.000 ağacın kesileceği öngörülmesinin ardından açıklama yapan Tüzün “2017 yılında Muratdere köyümüzün yakınlarında yapılması planlanan bakır maden ocağı ve işletme tesisi, başta bölge halkımızın ve konuya sağduyulu bakan her kesimin baskısı sonucunda iptal edilmişti.

“HALKIN MENFAATİNE OLMAYAN BU KONUDAKİ ISRARINIZ NEDEN?”

Fakat şimdi görüyoruz ki aynı firma, geçmiş proje üzerinde ufak birkaç değişiklik yaparak tekrar konuyu gündeme getirdi. Bölge halkımız bu projeyi istemiyor, Bozüyük bu projeyi istemiyor, Bilecik bu projeyi istemiyor. İlk etapta 37.000 ağaç katliamı olacak, vatandaşlarımızın sağlık sorunları ortaya çıkacak.

Yetkililer 2017 yılında iptal edilen konu üzerinde neden bu kadar ısrarcı, anlamakta güçlük çekiyoruz. Açık ve nettir ki, bu proje ile birlikte Bilecik İl Genelinde 180 bin kişinin yararlandığı ve içme suyu olarak kullandığımız Karasu Çayı tehlike altına girmektedir. Önümüzdeki yıllar su sıkıntılarının yaşanacağı öngörülen bir dünyada hangi mantıkla bu proje desteklenmektedir?

Aldığımız bilgilerden en basiti de 1 tonluk suya 1 gram kimyasal koyacağız demeleridir. 1 tona yetecek 1 gramlık kimyasal madde nedir? Bu konuda açıklama yapılmalıdır. İnsan sağlığı, çevre katliamı bu kadar kolay ve basit değildir. İlk projede vatandaşımızı ve bölgemizi düşünen bütün sivil toplum kuruluşlarını ve İl Genel Meclisi Üyelerini sağduyulu olmaları konusunda rica ediyorum. Amacımız gelecek kuşaklarımıza yaşanılabilir, daha güzel bir memleket bırakmaktır. Ümit ediyorum ki 2017 yılında olduğu gibi bu proje, tekrar iptal edilecektir” dedi.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmasını istediği sorular şu şekilde;

Bilecik İli Bozüyük İlçemize bağlı Muratdere Köyü yakınında orman arazisinde 2017 yılında açılması gündeme gelen bakır madeni ocağı ve işletme tesisi projesi; bölge halkının, sivil toplum kuruluşlarının ve İl Genel Meclisi Üyelerinin kararı ile karşı çıkmaları üzerine iptal edilmiş idi.

Ancak aynı firma projede bazı küçük değişiklikler yapıp yeni bir proje gibi göstererek Muratdere, Erikli, Aşağıarmutlu ve Çaydere Köylerimizin sınırları içinde yüzlerce hektar arazi üzerinde yeniden bakır madeni ocağı ve işletme tesisi açılmasını gündeme getirmiştir.

Konu ile ilgili aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehirilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

1. 2017 yılında yerel parlamento konumunda olan İl Genel Meclisi’mizin kararı ile maden ocağı açılmaması yönünde karar almasına rağmen, projenin tekrar gündeme getirilmesinde ne gibi yararlar olacaktır? İl Genel Meclisi kararı Bakanlığınızca dikkate alınmamakta mıdır?

2. Bölgede ilk etapta açılacak olan tesis için 50 hektar alanda 37.000 adet ağaç kesileceği öngörülüyorsa, yüzlerde hektar alan için ne kadar ağaç kesilecektir?

3. Açılması düşünülen sahadan çıkarılacak maden rezervi ne kadardır? Bu projede asıl amaç altın madeni arama çalışması mıdır?

4. İlimizde 180 bin kişinin içme suyu, Karasu Çayından sağlanmaktadır. Karasu Çayını besleyen yeraltı su kaynakları Uludağ’ın zirvesinden başlayarak Bozüyük İlçemiz sınırlarında yer üstüne çıkıp, açılması söz konusu olan maden ocağı sahasının alt bölgesinden geçmektedir. Bu proje kapsamında içme suyu kaynağının kirlenmesi ve debisinin azalması tehlikesine karşı ne gibi tedbirler alacaksınız?

5. Maden işletmesine ait proje hazırlanırken yeraltı beslenme havzasının derin sondaj ve etütlerle tetkikleri yapılmış mıdır?

6. İşletmenin atık suları, Karasu Çayına ve Mezit Vadisi’ne aktığı zaman çevresel zararlar nasıl giderilecektir?

7. Bilecik İlinin içme suyunun ve tarımsal sulamayı karşılayan, kaynağı yeraltı suları olan, bölge için hayati derecede değerli Karasu Çayı’nı kirletmemek adına 2017 yılında olduğu gibi bakır maden ocağı ve işletme tesisi açılma projesinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!